Kas suurlinn suudab inimese ellu äratada?

Helena Koch
, kriitik
Copy
Stephanie Danler oma romaani «Magusmõrkjas» ainetel vändatud seriaali teise hooaja esilinastuse galal mullu New Yorgis.
Stephanie Danler oma romaani «Magusmõrkjas» ainetel vändatud seriaali teise hooaja esilinastuse galal mullu New Yorgis. Foto: MPI99/Capital Pictures/MP199/Capital Pictures

Stephanie Danleri debüütromaan «Magusmõrkjas» (2016) on rahvusvaheline bestseller, mille järgi on valminud samanimeline seriaal (2018–2019). Romaan kujutab noore naise Tessi esimest aastat New Yorgis, kui ta töötab kuulsas Manhattani gurmeerestoranis kelneriabina. Autor on öelnud, et sai kirjutamisel inspiratsiooni omaenda töökogemusest ettekandjana.

«Magusmõrkjas» on noore inimese elluastumise lugu: 22-aastane Tess kolib väikelinnast unistuste linna New Yorki sooviga seal tõelist elu kogeda ning kellekski saada. Teda saadab traumeeritud lapsepõlv ning temast õhkub noore inimese elukogenematust ja ebakindlust. Kirjandust õppinud naine on vastuvõtlik kõige teda ümbritseva suhtes ning tal on suur soov kuhugi kuuluda.

Restoranikollektiivi sisseelamine võtab Tessil aega, ent kui naine liitub kolleegide ennasthävitava pidutsemisstiiliga, õnnestub tal nende poolehoid võita. Teistest tähtsamaks saavad Tessile mühaklik baarmen Jack, kellesse ta ennast­unustavalt armub, ning restoranis vanemkelnerina töötav Simone­ – «maailma näinud» emafiguur, kelle moodi Tess tahaks olla. New Yorgi elustiil maitseb Tessile algul magusalt, ent ajapikku lisandub sellele ka mõrkjas noot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles