Raudrohi aitab naistel tervist taastada

Toivo Niiberg
, psühholoog
Copy
Iluaianduses kasutatakse harilikust raudrohust, angervaks- ja võsa-raudrohust aretatud sorte, mille õite värvus varieerub helekollasest roosa ja punaseni. 
Iluaianduses kasutatakse harilikust raudrohust, angervaks- ja võsa-raudrohust aretatud sorte, mille õite värvus varieerub helekollasest roosa ja punaseni. Foto: Elmo Riig

Arvatakse, et eestlaste rahvameditsiinis oli raudrohul oma koht juba hallidest aegadest peale. Tänapäeval on teaduslikult tõestatud raudrohu verejooksu tõkestav toime, raudrohutõmmis on asendamatu loodusand naistehaiguste korral.

Raudrohi on looduslikult levinud põhjapoolkera parasvöötmes, esindatud 85 liigiga, neist Eestis kasvab looduslikult neli liiki. Kõige tavalisem on niitudel ja teeservades kasvav harilik raudrohi ehk verihein (A. millefolium), Lääne-Eestis ja saartel kasvab võsaraudrohi (A. ptarmica) ja Ida-Eestis paiguti kaldataimena leviv idaraudrohi (A. cartilaginea).

Hariliku raudrohu ladinakeelne tõlge tähendab tuhandelehist, millise mulje tema leht esmavaatlusel tõesti jätab. Õitseb juulist oktoobrini.

Raudrohi sisaldab glükoalkaloid ahhailleiini – punakaspruuni amorfset mõruainet, mis lahustub vees. Raudrohus on 0,8% eeterlikku õli (ülekaalus hamasuleen), parkaineid, terpeene, inuliini, A-, K- ja C-vitamiini ning orgaanilisi happeid (peamiselt sipelg-, äädik- ja isopalderjanhapet). Suur K-vitamiini sisaldus (0,05%) soodustab vere hüübimist ja seega trombide teket. Seepärast peavad vanemad inimesed ja need, kel on pärilik eelsoodumus, raudrohtu tarvitama ettevaatlikult.

Palju raviomadusi

Rahvameditsiinis peeti raudrohtu heaks köharavimiks, südametegevuse turgutajaks, seedeelundkonna ja emaka verejooksude vähendajaks. Lastele anti raudrohtu kui rahhiidivastast luude tugevdajat. Raudrohust otsiti abi närvilisuse-unetuse, maksahaiguste ja seedehädade korral. Raudrohul on soole ning kuse- ja sapiteede siselihaseid lõdvestav, sapieritust suurendav, kõhugaase vähendav, vererõhku alandav, söögiisu tõstev, ainevahetust ja menstruatsiooni korrastav toime.

Raudrohutõmmis on asendamatu loodusand naistehaiguste korral istevannideks. Proviisor K. Mandre kogemuste põhjal on mõnigi naine tervise tagasi saanud selle taime abil ja just kroonilise munasarjapõletiku korral. Võtta raudrohuürti suvaliselt (50–100 g) 3–4 liitrile veele. Keeta 5–10 min, kurnata ja teha kuumalt istevanne. Samuti juua õhtuti lonkshaaval raudrohuteed. Nii toimides on tulemused peagi näha.

Higistama ajava vahendina on raudrohtu hea ühendada piparmündiga, kootava ja närve tugevdava vahendina salveiga, seedimist soodustava vahendina aga sugulase kummeliga. Välispidiselt kasutatakse mahla või ekstraktina haavade ja haavandite puhastamiseks, peaasjalikult verejooksu peatamiseks ja põletike leevendamiseks. Eestis küllalt levinud vereheina nimetus tulenebki tema võimest värskelt peenestatult (näriti suus süljega läbi!) haavadest verejooksu peatada. Raudrohi on vastunäidustatud trombisoodumuse ja ülehappesusega gastriidi korral.

Vererõhku alandav tee: 2 sl ürti klaasi tulise vee kohta, keeta 15 min, jahutada ja kurnata. Juua pool klaasi 2–3 korda päevas enne sööki.

Raudrohi ilutaimena

Iluaianduses kasutatakse harilikust raudrohust, angervaks- ja võsa-raudrohust aretatud sorte, mille õite värvus varieerub helekollasest roosa ja punaseni. Õied on koondunud liitõisikutesse. Puhma kõrgus varieerub olenevalt liigist ja sordist 30 sentimeetrist kuni meetrini. Õitseb juunist augustini, kui närtsinud õisikuvarred kiiresti eemaldada, pikeneb õitsemine septembrini. Sobib kasvatamiseks püsilillepeenras.

Silmapaistvad erksavärvilised õisikud sobivad suurepäraselt aiakujundusse, lõike- ja kuivlilleks külviaastal.

Sordid säilitavad kuivatamisel värvi ja raudrohule iseloomuliku lõhna. Mitmeaastastest sortidest on levinumad kirsipunaste õite ja tumeroheliste lehtedega ‘Cerise Queen’, sirelilillade õitega ‘Lilac Beauty’ ja oranžika varjundiga ‘Paprika’. Kultuursordid sobivad hästi lõikelilleks ja kasutamiseks lilleseades.

Raudrohud eelistavad päikeselist kasvukohta ja kuivemat, vett hästi läbilaskvat liivasemat mulda. Vähenõudlik talvekindel püsik, mis võib samal kohal ilma erilise hooleta kasvada isegi kümme ja enam aastat. Paljundatakse seemnetega või puhma jagamise teel kevadel. Seemned idanevad kahe nädala jooksul. Seemnetega võib raudrohtu paljundada kogu vegetatsiooniperioodi jooksul. Seemned idanevad kiiresti ja annavad elujõulised taimed isegi hilissuvel külvatuna.

Toidu- ja maitsetaimena

Maitseainena lisada juustule ja alkohoolsetele jookidele, peamiselt kibedatele nastoikadele. Noppige tillukesi äsja tärganud leherosette salatiks ja võileivakatteks või pange suppi sisse, valmistage rohelist võid või kartuliputru, segage kohupiima ja kodujuustu hulka. Raudrohu erilise tugeva maitse mahendamiseks võib lehed eelnevalt soolakas vees läbi kupatada, salatis saab maitset reguleerida maheda kastme abil. Raudrohi kuulub ajurveda vürtside hulka. Raudrohi on ideaalne vürts borši jaoks segus aed-piparrohuga.

RETSEPTID

Raudrohumaitseaine

Kuivatatud raudrohul eemaldada ainult lehed ja õied ning hõõruda või uhmerdada peeneks pulbriks. Pulbrit säilitada tumedast klaasist tihedalt suletud väiksemas purgis-pudelis. Selline maitseaine sobib boršile, lihasuppidele, frikadellisupile, kruubi-tangupudrule ja tanguvorstile. Maitsesegu lisada kuni 10 grammi poole liitri puljongi kohta 3–5 minutit enne supi valmimist.

Raudrohuga hapukapsasalat

400–500 g värsket hapukapsast, 60–80 g sibulapealseid või murulauku, 15–20 g noori raudrohulehti, 1 sl õli, maitseks veidi soola-suhkrut. Hapukapsas nõrutada ja lõikuda väiksemaks. Sibulapealsed ja murulauk lõikuda väikseks. Värsked raudrohulehed asetada sõelal minutiks keevasse vette, seejärel jahtada külma jooksva vee all, nõrutada ja lõikuda väiksemaks. Kõik komponendid segada. Salat tõsta tunniks külmikusse. Soovi korral võib salatile juurde segada purustatud jõhvikaid, pihlakaid või pohli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles