Gert Jervan: kui Eesti internet saab täis

Gert Jervan
, TTÜ IT teaduskonna dekaan
Copy
Gert Jervan, Tallinna Tehnikaülikooli professor, IT teaduskonna dekaan.
Gert Jervan, Tallinna Tehnikaülikooli professor, IT teaduskonna dekaan. Foto: heiki@heikilaan.com

Aastaid tagasi suhtuti irooniliselt toonase kaitseministri Mart Laari väitesse, et internet sai täis. Asjade internet Eesti praeguse­ infrastruktuuriga ei tööta ja paari aasta pärast jääme sama arengutempo korral tõesti ilma meie vajadustele vastavast internetist, kirjutab TTÜ professor ja IT teaduskonna dekaan. 

Eesti mobiilioperaatorid on juba pikalt valmistunud 5G tulekuks. Kuid võrke sisse lülitada ei saa, sest luba ei ole. Äsja vastu võetud elektroonilise side seaduse muudatused piiravad omakorda operaatoreid tehnoloogia tarnijate valikul, muutes kõlbmatuks varem heauskselt tehtud investeeringud.

Ühiskonna kui terviku jaoks kujutab 5G-tehnoloogia platvormi, mille peale saab ehitada tarku linnu, tarkasid transpordisüsteeme ja tootmisliine, isesõitvaid autosid ja palju muud. Kuid Eestis peame praegu arengu ära unustama, sest midagi sellist ei teki enne, kui pole loodud infrastruktuuri.

Sagedus, mille jagamine Eestis takerdub, on täpselt samasugune loodusvara nagu nafta või kuld. Kui see ükskord otsa saab, siis see lihtsalt ongi otsas. Kui sagedused jagada väga väikesteks tükkideks, siis puudub kriitiline maht, et selle peale teenuseid ehitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles