Koroonajooksikud mängivad teise laine sütikuga

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Õues on ohutum, kuid kaaskodanike tervisega tuleks arvestada kõikjal. 
Õues on ohutum, kuid kaaskodanike tervisega tuleks arvestada kõikjal. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Eelmise nädala lõpus oli Tartus liikvel koroonapositiivne naine, kes andis nakkuse otse edasi kolmele inimesele. Neist üks kandis viiruse edasi Tartu politseiuurijale. Üks koroonajooksiku lähikondlane sõitis eneseisolatsiooni nõuet eirates haigusnähtudega Narva turismireisile. Terviseamet alustas tema suhtes menetlust ning teda võib oodata trahv. Mitmest koroonajooksikust piisaks, et vallandada Eestis riigisisese nakatumise uus laine?

Viroloogia- ja mikrobioloogia professor, valitsuse Covid-19 tõrje teadusnõukoja juht Irja Lutsar ütles Postimehele, et seda on keeruline prognoosida, kuna kõik sõltub inimesest. «Tegelikult ma ei tahaks arvu esitada, arvan, et juba ühest või kahest on küllalt,» lausus Lutsar. «Niisugust reeglit ei ole, et las need kümme positiivset inimest liiguvad vabalt ringi ja üheteistkümnes inimene enam ei tohi,» toonitas ta.

​Liiga vilgas seltsielu

Lutsar nentis, et palju sõltub oludest. Ta tõi näiteks, et kui koroonaviirusega nakatunud ja sellest teadlik inimene viibib Haanja avarustes, ei nakata ta tõenäoliselt kedagi. «Kui ta on aga ööklubis, siis sealt on päris palju haigeid tulnud. Kui ta on kohas, kus inimesed on suletud ruumis väga tihedalt koos, siis seal on kindlasti vastuvõtlikku populatsiooni rohkem, kui on õues,» ütles Lutsar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles