Fotod ⟩ Muusikafestivalilt kogutud konidest meisterdati aerulaud

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy

2019. aastal Orissaares toimunud I Land Sound festivalil kogusid külastajad konitopside ja spetsiaalselt valmistatud koniprügikastide abil kokku üle 5 kg sigaretikonisid, millest sündis konidega kaetud aerusurfi (SUP)-laud nimega Konilaud.

Pärast esimest I Land Sound festivali 2017. aastal täheldasid korraldajad, et vaatamata paljudele festivali alale paigutatud prügikastidele, kattis ürituse lõppedes Illiku laidu koniloor. Ürituse korraldajad koristasid küll konid maast, kuid peakorraldaja Paap Uspenski sõnul sooviti jõuda lahenduseni, et külastajad ei viska konisid üldse maha.

«2018. aasta festivaliks võtsime juba kasutusele kaasaskantava konitopsi Kops, mida jagasime nii esinejatele kui külastajatele koos üleskutsega konid topsi abil prügikasti koguda. Pärast festivali oli pilt palju parem: maas ei vedelenud enam pooltki nii palju konisid, kui esimesel festivalil,» selgitas Uspenski.

Seega otsustati 2019. aasta festivalil konid muust prügist eraldi kokku koguda ja valmistada neist üks pilkupüüdev ese, mis tõstaks esile kokku korjatud konide hulka. Nii tekkis idee valmistada SUP-laud, millel on konidest moodustatud illustratsioon.

 Konilaua alumise osa valmistas paadimeister ja elukutseline surfar John Kaju, jättes laua pealmisele osale süvise, kuhu kunstnik Ines-Issa Villido paigutas konidest kokku kleebitud illustratsiooni. Ines-Issa Villido sõnul kulus tal selle teose valmimiseks umbes 60 tundi tööd ja umbes 4 kg konisid. «Ma väga loodan, et järgmistel aastatel näevad tuhanded I Land Sound festivali külastajad konilauda ja saavad aru, et isegi kui üks koni tundub väike ja ohutu, siis see kogus, mis pärast festivali maha jääb on ikkagi päris suur. Usun, et saame selle projektiga nii mõnegi konide maha viskaja käitumist parandada,» lisas Villido.

Konilauda saab näha 2021. aasta I Land Sound festivalil, kus soovijatel avaneb võimalus sellega ka sõitu proovida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles