Korvpallisõbrad mäletavad aega, mil Eesti koondis andis platsil soomlastele kere peale iga ilmaga. Läinud kümnendi või veidi enamaga rollid aga põhimõtteliselt vahetusid. Suuresti on selles «süüdi» 62-aastane kossugeenius Henrik Dettmann.

Ligi 40 aastat tagasi treenerikarjääri alustanud Dettmann hakkas 1997 tööle Saksamaa koondise lootsina. Viis aastat hiljem teeniti tema juhtimisel riigi seni ainus MMi medal, pronks. Mõne hooaja pärast naasis ta täiskohaga kodumaale Soome, et hakata sealset korvpallilugu ümber kirjutama. Süsteemne ja tark töö on loonud meie põhjanaabritele olukorra, kus leidub nii terav tipp, tugevad keskmikud kui ka muljet avaldav järelkasv.

Postimees vestles teeneka treeneriga 30. juulil Helsingi kesklinna hotellis, veidi enne naabrite teist omavahelist kontrollmatši. Paljude elutarkustega rikastatud vestluses tuli juttu mõlema riigi korvpalli minevikust, olevikus ja tulevikust, kodus mängijate kasvatamisest, Jukka Toijala fenomenist Dettmanni parema käena ja paljust muust põnevast.

Kommentaarid
Copy