Välismaa lühiuudised

Postimees
Copy
Sudaani perekond vaatab üle veekahjusid oma kodus.
Sudaani perekond vaatab üle veekahjusid oma kodus. Foto: ASHRAF SHAZLY/AFP

Valgevene opositsiooni kampaaniajuht peeti kinni

Valgevene opositsiooni peamise presidendikandidaadi Sveatlana Tsihhanovskaja kampaaniajuht Maria Moroz peeti neljapäeval ajutiselt kinni. Valgevene siseministeeriumi väitel kutsuti naine vaid vestlusele. Valgevene autokraatlik liider Aljaksandr Lukašenka on pühapäevaste valimiste eel alustanud opositsioonikandidaatide jõulist neutraliseerimist. Läinud nädalal peeti kinni ka tuntud poliitikaanalüütik Vitali Škljarov, kes on töötanud USAs Barack Obama ja Bernie Sandersi valimiskampaaniates. Riigipea Lukašenka on süüdistanud Moskvat ja lääneriike katses valimistesse sekkuda ning läinud nädalal pidasid tema julgeolekujõud kinni rühma Vene kodanikke, kes võimude väitel sepitsesid vägivaldseid rahutusi.

Facebook eemaldas taas USA presidendi postituse

Suhtlusvõrgustik Facebook teatas kolmapäeval, et eemaldas USA presidendi Donald Trumpi postituse, mille liigitas kahjulikuks väärinformatsiooniks koroonaviiruse kohta. Tegu oli telekanali Fox News videolõiguga, kus Trump ütles, et lapsed on viiruse vastu peaaegu immuunsed. «See video sisaldab väiteid, et rühm inimesi on koroonaviiruse vastu immuunsed, mis ei ole kooskõlas meie poliitikaga hoiduda kahjulikust väärinfost,» selgitas Facebooki kõneisik. Samuti teatas Twitter Trumpi konto ajutisest blokeerimisest: «Konto omanik peab postituse eemaldama. Enne seda ei saa ta uuesti postitada.» 

«Inimesed tahavad tunda, et valitsus kaitseb neid, mitte ei kohtle vaenlastena.»

Poola aktivist Bart Staszewki põhjustest, miks sajad LGBT-inimesed plaanivad riigist lahkuda.

Taasalustatakse migrantide päästmist Vahemerel

Rahvusvahelised abiorganisatsioonid taasalustavad sel kuul Vahemerel migrantide päästmist, mis juuli alguses peatati, teatasid neljapäeval vabaühendused Piirideta Arstid (MSF) ja Sea-Watch. Enne juulis Itaalias randunud Ocean Vikingi viimast missiooni olid päästeoperatsioonid Vahemerel koroonaviiruse pandeemia tõttu mitu kuud peatatud. Prantsuse ja Saksa vabaühendused teatasid jõudude ühendamisest ja uue päästelaeva, praegu Hispaania sadamas oleva Sea-Watch 4 missioonile saatmisest. Sea-Watch panustab missiooni laeva meeskonnaga ja MSF arstide rühmaga. Missioon on hädavajalik, kuna praegu pole merel ühtegi vabaühenduste laeva, ehkki sõja eest põgenemine jätkub. Läinud aastal proovis Vahemerd Põhja-Aafrikast ületada üle 10 000 põgeniku, kellest 1200 uppus, teatas Rahvusvaheline Rändeorganisatsioon. 

Mont Blancilt evakueeriti turistid

Itaalia põhjaosas evakueeriti neljapäeval mitukümmend inimest kartuses, et suur tükk Mont Blanci jääliustikust võib kõrge õhutemperatuuri tõttu murduda. Möödunud sügisel ähvardas alla kukkuda teine Planpincieux’ liustiku tükk ning teed suleti. 

50 000

inimese elu mõjutavad Sudaanis viimasel nädalal toimunud üleujutused.

Esitati süüdistus 25 aktivistile

Hongkongis esitati neljapäeval 25 demokraatiameelsele aktivistile süüdistus seoses 1989. aasta Tiananmeni tapatalgute mälestusseisaku pidamisega juunis. Süüdistuse loata kogunemisel osalemise eest sai ka nimekas aktivist Joshua Wong. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles