Katastroof nõudis 14 inimese ja lennufirma elu

Andres Einmann
, päevatoimetaja
Copy
Copterline’i eksjuht Tõnis Lepp näeb Tallinna-Helsingi kopteriliinile turgu ka tänapäeval, kuid tema ise ei taha sellega kindlasti tegeleda.
Copterline’i eksjuht Tõnis Lepp näeb Tallinna-Helsingi kopteriliinile turgu ka tänapäeval, kuid tema ise ei taha sellega kindlasti tegeleda. Foto: Liis Treimann

Täna 15 aastat tagasi kukkus kolm minutit pärast õhkutõusmist merre Tallinnast Helsingisse teel olnud Copterline’i helikopter. Hukkusid kõik 14 õhusõiduki pardal olnud inimest. Õnnetus mõjus hävitavalt ka Copterline’ile: kuigi ettevõte üritas pärast õnnetust jätkata lennuäriga, et tuldud katastroofi tagajärgedest kunagi välja.

Copterline alustas Tallinna ja Helsingi vahel lendamist aastal 2000 ja kõik sujus hästi kuni 10. augustini 2005, kui firma helikopter vigase esirootori servo tõttu alla kukkus. Uurimiskomisjon selgitas välja, et helikopteri pearootori esiservo toimimishäire tõttu hakkas servo juhitamatult sirutuma, mistõttu kopter muutis järsult asendit ning piloodid ei suutnud tavaliste juhtimisvõtete ja füüsiliste pingutustega kopterit enam kontrolli alla saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles