Tehnoloogiafirma ajab riike tülli

Liina Laks
, reporter
Copy
Tencent on maailma suurimaid mobiilmängude tootjaid.
Tencent on maailma suurimaid mobiilmängude tootjaid. Foto: CHINA STRINGER NETWORK/REUTERS

Suur tehnoloogiatüli USA ja Hiina vahel on Tencenti võimsalt kerkinud aktsiat pisut räsinud, aga investoritel tasub selle hiiu tegemisi kullipilguga jälgida.

Lisaks eestlastele tuttavamale lühivideoplatvormile TikTokile ähvardab USA president Donald Trump keelustada teisigi Hiina rakendusi. Trump juba keelas möödunud nädalal rahvuslikule julgeolekule viidates USA ettevõtetel ajada äri hiinlaste seas populaarseima sotsiaalvõrgustikuga WeChat ja andis viimase omanikfirmale Tencentile septembri keskpaigani aega see maha müüa. Vastasel korral ähvardavad sanktsioonid juba ka emafirmat.

Reuters kirjutab, et juhuslikult tuli TikToki keelamise ähvardus pärast seda, kui Microsoft hakkas pidama kõnelusi TikToki omaniku Bytedance’iga video­platvormi äraostmiseks. Hiinlased tõlgendavad seda sammuna, millega Trump püüdis hinda Microsofti jaoks soodsamas suunas mõjutada. Igal juhul võtab vaidlus Hiina ja USA vahel tuure üles ning see on vaid üks episood kahe riigi vahelises kaubandus- ja mõjuvõimusõjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles