Helir-Valdor Seeder: Eesti on Isamaa nägu (41)

Helir-Valdor Seeder
, riigikogu aseesimees (Isamaa)
Copy
Helir-Valdor Seeder.
Helir-Valdor Seeder. Foto: Ain Liiva

Vaatamata varasema poliitika ebakindlusele on praegune Isamaa Eesti parempoolseim erakond, millel on rikkalik kogemuste pagas riigi juhtimisel, selge maailmavaade ja kindel tulevikunägemus, kirjutab Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder.

Maailmavaade tähendab terviklikku maailmakäsitlust, milleta on arusaam maailma asjadest juhuslik ja lünklik. Ka maailmavaate puhul on olulised mõõdukus ja tasakaal, mis aga ei tohi olla ebamäärasuse ja otsustamatuse sünonüümid. Asjalikest inimestest koosnev erakond ilma maailmavaateta on projektipartei ja spetsialistidest koosnev valitsus saab olla edukas vaid lühiajaliselt.

Usun, et kõik Eesti erakonnad tahavad meie rahvale parimat. Me kõik tahame elada õnnelikumas, turvalisemas ja jõukamas ühiskonnas. Poliitilised erimeelsused on tingitud sellest, et erakondadel on erinev arusaam, millise ühiskonnakorraldusega jõuab see õnn võimalikult suurema hulga inimesteni.

Leidub konservatiive, kelle­ arvates on parim lahendus ühiskonna järjepidev ja stabiilne areng, mida ei väära minevikku ihalev reaktsionism ega ebajärjekindlad ja kaalutlemata sööstud määramatute muudatuste suunas.

Leidub ka liberaale, kes idealiseerivad mistahes muutusi ja vabaduste sildi all väldivad tegelikult vastutust ning varjavad otsustamatust. Leidub parempoolsust, mis tõstab esile eneseteostuse ja nii üksikisiku kui ka kollektiivse vastutuse, ning vasakpoolsust, mis tahab reguleerida kõike ja kõiki ning toetub valdavalt riiklikule elukorraldusele.

Kommentaarid (41)
Copy
Tagasi üles