Juhan Madis Pukk: kuhu liigub majandus, kui müük seisab? (4)

Copy
Juhan Madis Pukk
Juhan Madis Pukk Foto: Erakogu

Seoses viiruse levikutempo kiirenemisega karmistatakse taas reisipiiranguid, mis tähendab, et peagi saab täis terve aasta, mille jooksul pole saanud plaanipärast müüki teha, kirjutab IT-ettevõtte Flowit Estonia juhatuse liige Juhan Madis Pukk. 

Eesti majandus sõltub väliskaubandusest, mis tähendab, et iga ekspordist teenitud euro on meile väga tähtis ja selle nimel tuleb vaeva näha. IT-sektoris, aga ka paljudes teistes valdkondades, peatus uute ekspordisuhete loomine ja müük teistesse riikidesse kevadel seoses reisipiirangutega. Seni pole sektoris tööpuudust kurdetud, sest kiirendatud korras vajasid paljud teenused digiteerimist, aga milline saab olema IT-sektori ja kogu Eesti majanduse tulevik olukorras, kus müük seisab?

Kui turismis on äri tegemine piirangute tõttu endiselt keeruline, siis paljude teiste valdkondade ettevõtete müügimahud on taastunud kriisieelsele tasemele ning puhkusel viibivad eestlased naudivad taas täiel rinnal suve ja tarbimist. IT-sektori jaoks avas kevadine kriis esialgu ka uusi võimalusi, sest lühikese aja jooksul digiteeriti paljud igapäevaeluks vajalikud teenused – telemeditsiin, digitaalne kool, distantsilt töötamine, online-koosolekud, -kontserdid ja -üritused on vaid lühike näidete loetelu. Näilise edu taustal on IT-projektide müük eksporditurgudel pool aastat sisuliselt seisnud. Klassikud on öelnud, et inimesed ostavad inimestelt, aga kui meie lennujaamad ja Tallinna hotellid on tühjad, siis kuidas me seda tühimikku täidame, kellele me müüme? Selle seisaku tulemusi saame näha alles talvel ja tuleval aastal.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles