Sarikelm saadeti kolmeks aastaks vangi

Karel Reisenbuk
, reporter/päevatoimetaja
Copy
Sarikelm ja kütusevaras toimetab Tallinnas Tondi Olerexi tanklas. 
Sarikelm ja kütusevaras toimetab Tallinnas Tondi Olerexi tanklas. Foto: Pilt kütusevargast.
  • Mees pakkus internetis müügiks kaupa, mida tal ei olnud.
  • Prokuratuur suutis tuvastada 21 kannatanut.
  • Kohus mõistis mehele karistuseks kolme ja poole aasta pikkuse vanglakaristuse.

Harju maakohus mõistis juulis kolme ja poole aasta pikkuse reaalse vanglakaristuse 37-aastasele mehele, keda Põhja ringkonnaprokuratuur süüdistas arvukate kelmuste toimepanemises.

Nimelt pakkus mees internetis müügiks kaupa, kavatsemata tegelikkuses seda raha maksnud ostjatele kunagi tarnida või makstud raha tagastada. Ühtlasi tegeles mees ka süsteemselt kütusevargusega.

Kriminaalmenetlust juhtinud ringkonnaprokuröri Jürgen Hüva sõnul ei olnud kelmil kaupu, mida ta internetis müüs: «Suhtlusvõrgustikes nagu Facebook ja oksjonikeskkondades nagu Okidoki pakkus mees müügiks peaasjalikult mobiiltelefone, autorehve ja velgi. Ostja maksis raha ette ära, kuid soovitud kaup ei jõudnud kunagi kohale. Mehel polnudki seda olemas ja ta ei plaaninud seda ka ostjale tarnida,» selgitas Hüva.

Prokuratuur esitas mehele süüdistuse 21 kelmuse kuriteoepisoodis, kus kahjusummad jäid üksikjuhtumite lõikes mõnesaja euro kanti. «Uurimisel suutsime tuvastada 21 kannatanut, kes politsei poole pöördusid,» ütles prokurör.

Lisaks süüdistati meest ka omastamises ja vargustes. «Nimelt ei tagastanud mees liisingufirmale pärast lepingu lõppemist tema kasutuses olnud sõidukit ning omastas endise tööandja mobiiltelefoni ja sõiduauto, millest viimase müüs mees omakorda edasi kolmandale osapoolele,» lisas prokurör.

Ka süüdistas prokuratuur meest süstemaatilises juhtimisõiguseta sõitmises ning samuti tankis mees korduvalt Tallinna bensiinijaamades kütust, selle eest maksmata.

Veel süüdistati meest teise isiku identiteedi ebaseaduslikus kasutamises, nimelt kasutas ta müügikuulutustes sõbra nime ja pangakonto andmeid, mille eesmärk oli kelmuste toimepanemist hõlbustada.

Meest on varem varavastaste kuritegude eest karistatud. «On selge, et mees jätkas kuritegude toimepanemist ega teinud varasemast järeldusi, mistõttu küsis prokuratuur talle reaalset vanglakaristust,» lisas Hüva. Kohus nõustus sellega ning mõistis mehele karistuseks ligi kolme ja poole aasta pikkuse vangistuse.

Prokurör soovitab kelmuste ohvriks langemise vältimiseks teha alati põhjalik eeltöö avalike allikatega, et veenduda müüja usaldusväärsuses. «Sageli on kiire ja lihtsa Google’i otsinguga võimalik ennetada kelmuse ohvriks langemist. Keegi võib juba olla petturi ohvriks varem langenud ja sellest suhtlusvõrgustikes või ostuportaalide foorumites teisi hoiatanud. Samuti tasub alati küsida pilti müüdavast kaubast ning kindlasti ei tasu maksta ette kogu rahasummat,» soovitas prokurör.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles