Unistuste (mere)suvi

Tiina Kolk
, kultuuriajakirjanik
Copy
Muinajutukuninga meeskonda kuuluvad Jaan Joonatan, Maris ja Tiit Pruuli.
Muinajutukuninga meeskonda kuuluvad Jaan Joonatan, Maris ja Tiit Pruuli. Foto: Eero Vabamägi

Viimaks ometi õnnestub Tiit ja Maris Pruulil seilata purjekaga koduvetes, korraldada romantilisi meresõite, külastada Eesti väikesaari ja puhata mõnusalt oma maakodus Käsmus, mida tuntakse ka kaptenite külana.

Merega said pärast ülikooli lõpetamist Tartust pealinna tulnud Pruulid sinasõbraks üsna küpses eas. 1990ndate lõpus, kui oli otsustatud, et Tiit läheb purjejahi Lennuk madrusena ümbermaailmasõidule, hakkas ta paar aastat enne pikka mereretke innukalt trenni tegema. Ka Maris oli toona Lennuki-reisiga seotud – kaldameeskonna aktiivse liikmena ajas ta viisaasju, korraldas paberimajandust jms.

«Kui mina purjetasin maailma meredel, pani Maris aluse meie väikesele mereteemalisele kunstikollektsioonile. Esimese teose, Endla Tuutma pastelli, ostis ta Kanada saatkonnas teenitud ületundide eest,» mainib mees.

Pärast seda, kui Lennuk oli poolteise aastaga teinud tiiru ümber maailma, sai mehel mõneks ajaks purjetamisest kõrini, aga aeg-ajalt käidi ikka koos pere ja sõpradega merel. Tiit tegi Hillar Kuke ümbermaailmareisil purjekal Martha kaasa Vaikse ookeani etapi, koos Marise ja toona pisikese poja Jaan Joonataniga sõitsid nad Nordeal Matvere ja Tättega Kariibi meres. Nendega samal ajal seilas külalisena kaasas ka Mart Laar, kes rääkis mereröövlitest ja kinkis Jaan Joonatanile esimese mereröövliraamatu. Eks aeg näitab, kas poisist saabki meremees, igatahes koos vanematega käib ta pidevalt oma pere purjekaga Muinasjutukuningas merd kündmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles