Kersti Kaljulaid: ükski vabadus sõiduplaanita ei toimi (9)

BNS
Copy
Arvamusfestival 2020
Arvamusfestival 2020 Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Arvamusfestivali arutelul vabadustest laupäeva õhtul Paides märkis president Kersti Kaljulaid, et ükski vabadus ilma sõiduplaanita ei toimi.

Tänavuse festivali finaalis arutlesid kolme põhiseadusliku institutsiooni juhid - president Kersti Kaljulaid, õiguskantsler Ülle Madise ja riigikohtu halduskolleegiumi esimees Ivo Pilving - selle üle, kuidas on meie vabadused 30 aastaga realiseerunud, millised vabadused on veel realiseerumata ning kas meid ähvardab oht kalduda end ise okupeerima ja oma vabadustest loobuma.

Pilving märkis arutelul, et praeguseks saavutatud vabadusi on hakatud targemini kasutama, kuid samas ka piirama. Tema hinnangul ei peaks tänased noored aga piirduma sellega, mis neile kandikul kätte on toodud. 

Õiguskantsler Ülle Madise on seisukohal, et teatud raamid peavad olema ja selleks on olemas põhiseadus. Samas saab tema kinnitusel uusi vabadusi juurde luua vastavalt põhiseadusele. Pilving märkis, et vabadustega ei tohi üle ka pingutada.

«Vahel prevaleerib üksikisiku vabadus, vahel avalik huvi,» ütles Pilving.

Arutelul vastati ka kuulajate küsimustele. Näiteks küsiti, kas valitsuse liikmel on vabadus olla ebaviisakas? President Kersti Kaljulaid põrutas vastuseks momentaalselt, et on. «Muidugi on! Aga valijal on õigus teha omad järeldused,» märkis ta.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles