Saaremaal avati mälestuskivi vastuolulisele metsavennale (4)

BNS
Copy
Elmar Ilp
Elmar Ilp Foto: Wikipedia.org

Luulupe külas avati laupäeval mälestuskivi Saaremaa kuulsaima metsavenna Elmar Ilbi ja tema salga mälestuseks.

Ilp hoidis alates 1944. aastast kuni 1950. aasta 12. augustini okupatsioonivõime Saaremaal ärevuses, kuid teda kartsid ka kohalikud inimesed, teatas ETV uudistesaade «Aktuaalne kaamera».

Redese Toomson, Feliks Vahter, Aleksander Tuuling ja Elmar Ilp on nimed, mis kantud koos nende salga «lendav surm» sümboolikaga sellele mälestuskivile, mis nüüdsest Luulupe küla keskel seisab.

Riigikogu esimees Henn Põlluaas, kes samuti mälestuskivi avamisel viibis, ütles veendunult, et need metsavennad olid okupatsiooniperioodil vabadusvõitlejad ja nende rolli on seni vähetähtsustatud.

«Metsavendi ja hilisemaid dissidente, kõike seda teemat, nende võitlust, eesmärki ja aateid on liialt vähe ja teatud häbelikkuse looriga käsitletud. Nad on meie kangelased. Nad võitlesid Eesti iseseisvuse eest, meie rahva eest ja me peame neile olema tänulikud ja kindlasti seda ka julgelt välja ütlema,» rääkis Põlluaas.

«Öeldakse Ilbi kohta, et ta oli julm ja metsik, aga mul olid kodus kümme aastat noorem õde ja vanema õe poeg, siis ta mängis nendega lauamänge ja sõidutas poisse õlgadel,» sõnas Selma Pahapill Elmar Ilbi kohta.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles