Majanduse lühiuudised

Janno Riispapp
, reporter
Copy
Aivar Sõerdi sõnul veab eelarvekulude kasvu avaliku sektori palgakulu.
Aivar Sõerdi sõnul veab eelarvekulude kasvu avaliku sektori palgakulu. Foto: Jaanus Lensment

Mahutitootjal rekordiline aasta

Soojusvahetite, survemahutite ja gaasipesurite tootja ASi Estanc käive kasvas möödunud aastal 34 protsenti, 25,7 miljoni euroni. Puhaskasum kerkis poole võrra, 1,54 miljoni euroni. 28-aastase kogemusega tootmisettevõte valmistas 2019. aastal rekordilise arvu gaasipesureid ja soojusvaheteid, samuti sõlmiti 23 miljoni euro eest uusi müügilepinguid, millest oluline osa realiseerub tänavu. Firma suurimad turud olid Soome ja Rootsi, vastavalt 8,6 ja 7,8 miljoni eurose müügituluga. Hoolimata koroonaviiruse levikust ja ülemaailmsest mõjust, pole müügitulu eelarveline eesmärk muutunud ja püsib 26 miljoni euro tasemel. Samas hoidub ettevõte ebakindlas keskkonnas suuremate investeeringute tegemisest.

Soome laevatehas alustas koondamist

Soome suurim laevaehitaja Meyer Turku ­teatas, et koondab 166 töötajat, kuna koroonaviirus on drastiliselt muutnud laevaehituse ja ristluse sektorit. Ettevõte alustas aprillis koondamisläbirääkimisi 450 töökoha asjus. Praegu puudutab koondamine 86 nn sinikraed ja 80 valgekraed. Meyer Turku teatel käivad läbirääkimised veel muuhulgas planeerimis- ja personaliosakonnaga; kui paljusid töötajaid see mõjutab, ei avaldatud. Ettevõtte teatel on personalikärped vajalikud, sest koroonaviirusest tingitud kriis on drastiliselt muutnud ristluslaevanduse ja laevaehituse valdkonda.

Maksuvõlg paisus kriisis kui pärmi peal

Maksu- ja tolliameti andmetel oli maksuvõlgade kogusumma 1. augusti seisuga 376,5 miljonit eurot, mida on märtsiga võrreldes enam kui saja miljoni võrra rohkem. Enim ollakse võlgu ­käibemaksu, 192 miljoni euro ulatuses. Sotsiaalmaksu võlgnevus moodustas augusti alguse seisuga 93 miljonit ­eurot ning kinnipeetud tulumaks ja erijuhtude tulumaks vastavalt 31 ja 26 miljonit eurot. Märtsi alguses oli maksuvõlgade kogusumma 273,3 miljonit eurot, juunis 398,7 miljonit ja juulis 386,7 miljonit eurot. Lisaks on ajatatud maksuvõlgu kokku umbes 140 miljoni euro ulatuses, mis tähendab, et riigikassasse on jäänud laekumata üle poole miljardi eurot.

Ametiühing: lühem töönädal päästaks tuhanded töökohad

Saksamaa auto- ja tööstussektoris käis juba enne pandeemiat tohutu ümberstruktureerimine ning mastaapse koondamislaine hoiaks ära lühem töönädal, usub riigi suurim ametiühing IG Metall. 2,3 miljonit töötajat ühendav IG Metall käis nelja päeva pikkuse töönädala idee välja enne järgmist kollektiivläbirääkimiste vooru, mis toimub uue aasta alguses, kirjutab Deutsche Welle. Ametiühingu juht Jörg Hoffmann ütles, et lühem töönädal oleks vastuseks tööstussektori struktuursetele muutustele, näiteks autotööstuses. Sellega saaks töökohti tööstuses alles hoida, selle asemel, et neid maha kanda. Analüütikute sõnul võib Euroopa suurima tööstussektori ametiühingu ettepanek olla suunanäitaja ka riigi teistele ametiühingute läbirääkimistele.

Bolti juhid Aafrikas rahulolematud

Bolti Lõuna-Aafrika juhtide sõnul blokeerib sõiduplatvorm kasutajaprofiile klientide põhjendamatult madalate hinnete eest. Bolti kohaliku juhi Gareth Taylori sõnul eemaldatakse vaid süüdimõistetud kurjategijad. Nendega, kes on politsei uurimise all, peatatakse koostöö ajutiselt.

Sõerd: kriisi varjus käib hoogne laiutamine

Rahanduskomisjoni liikme Aivar Sõerdi sõnul veab eelarvekulude kasvu avaliku sektori palgakulu, mis kasvas esimesel poolaastal 6,8 protsenti. Seega ajal, kui erasektoris kulusid kokku tõmmatakse, laiutab avalik sektor ka kriisi ajal kiires tempos kasvavate palgakuludega, ütles ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles