Viive Aasma: riigihangete komisjonides on korruptsioonioht (12)

Viive Aasma
Copy
Viive Aasma
Viive Aasma Foto: Erakogu

Riigihangete käik sõltub liialt subjektiivsetest asjaoludest, kirjutab suhtekorraldaja ja Alfa-Omega Communicationsi juhataja Viive Aasma.

Riigihangetes on ammu suund, et pelgalt hinna asemel tuleb võtta arvesse ka pakkumuste kvaliteeti. Suund on igati õige, sest nii saab riik tegelikult parima pakkumuse. Sisuliselt tähendab see aga seda, et hangetes tulevad mängu ka subjektiivsed hindamiskriteeriumid, mille kvaliteedi üle otsustavad hankija määratud komisjoni liikmed. Kui riigihangete seadus on pikk ja põhjalik, siis kõik see, mis puudutab hindamiskomisjonide moodustamist ja tööd, selle seaduse alla ei kuulu. See on hall ala, mida petturid saavad ära kasutada. Hankijatele on antud siin tohutult suur usalduskrediit, sest tegelikult otsustavad just neis komisjonides istuvad inimesed miljonite eurode saatuse. Nende pädevusest, aususest ja maailmavaatest sõltub see, kas riik saab maksumaksja raha eest parima pakkumuse.

Hindamiskomisjoni liikmetele on antud suur otsustusvõim, seega peaks ka nende valik olema äärmiselt hoolikas ja asjatundlik; nende inimestega ei tohiks olla võimalik manipuleerida.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles