Eesti Vabariik ei tunnusta Valgevene presidendivalimiste tulemusi (55)

Copy
Aleksandr Lukašenka meeleavaldajate ees.
Aleksandr Lukašenka meeleavaldajate ees. Foto: Valery Sharifulin/Valery Sharifulin/TASS/Scanpix

Valitsus arutas olukorda Valgevenes ja kinnitas avalduses, et Eesti toetab Valgevene rahva tahet muutusteks ning Aljaksandr Łukašenka on seoses ulatusliku valimistulemuste võltsimisega kaotanud mandaadi.

Homme arutavad Valgevene olukorda Euroopa Liidu riikide riigipead ja valitsusjuhid Euroopa Ülemkogu eesistuja Charles Micheli ettepanekul erakorralisel ülemkogu videokohtumisel.

Eesti Vabariigi Valitsus võttis täna vastu otsuse mitte tunnustada Valgevene riigipead Aljaksandr Lukašenkat presidendina, ütles Postimehele välisminister Urmas Reinsalu.

«Seoses massiliste valimispettustega on Aljaksandr Lukašenka kaotanud oma mandaadi. See on Vabariigi Valitsuse selge seisukoht,» kinnitas minister.

«Teiseks eraldasime täna 100 000 eurot täiendavat abi Valgevene kodanikuühiskonnale,» lausus Reinsalu.

Täna õhtul toimub ÜRO Julgeolekunõukogu istung, kus Eesti tõstatab Valgevene küsimuse, teatas minister. «Eesti kujundas oma seisukohad ka ülemkoguks. Praegu tuleb tegutseda igal rindel viivituseta, et vältida selle konflikti muutumist vägivaldsemaks ja võimaliku Venemaa sekkumisega regionaalseks julgeoleku konfliktiks,» nentis ta.

Välisminister Reinsalu tõdes Postimehele, et Euroopa tõsiseltvõetavus peitub Euroopa riikide ühtsuses. «Vajalik on praegu positiivselt survestada ennekõike (Valgevene - toim) administratsiooni ja kõiki osapooli poliitiliseks dialoogiks. Minu hinnangul on reaalne lahendus uued valimised,» lausus ta.

«Ma vestlesin eile ka OSCE eesistujariigi Albaania välisministriga. Ta ütles, et käivad arutelud selle üle, et teha eesistujariigi ja teiste riikide visiit Minskisse,» teatas minister, lisades, et ta tervitab seda ideed.

«Kindlasti on vajalik sihitatud sanktsioonide nimekiri, mille menetluses lepiti reedel kokku. Vajalik on mõista seda, et sündmused on näidanud, et senine Valgevene valitsemise moodus – see kindlasti enam nii ei jää. Sündmused arenevad väga kiiresti, aga ühiskonnas vastav psühholoogiline nihe on toimunud,» kinnitas Reinsalu.

Vabariigi Valitsuse avaldus seoses olukorraga Valgevenes

Eesti ei tunnusta 9. augustil toimunud Valgevene presidendivalimiste tulemusi, need ei olnud ei vabad ega ausad. Eesti on seisukohal, et Aljaksandr Łukašenka on seoses ulatusliku valimistulemuste võltsimisega kaotanud mandaadi.

Eesti valitsus toetab Valgevene rahva tahet muutusteks riigis ning peab oluliseks uute, vabade ja demokraatlike valimiste korraldamist.

Valitsus toetab sihitud sanktsioonide kehtestamist vägivalla ja valimiste võltsimise eest vastutavate isikute suhtes. Samas leiab valitsus, et sanktsioonid ei tohi kahjustada Valgevene tavakodanikke.

Euroopa Liit peab Valgevene olukorda arutama ja fookuses hoidma rahvusvahelistes organisatsioonides, sealhulgas ÜRO Julgeolekunõukogus, ÜRO Inimõiguste Nõukogus, Euroopa Nõukogus ning Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioonis. Valitsus on seisukohal, et rõhk peab olema vägivalla võimaliku eskaleerumise ärahoidmisel ja rahumeelse poliitilise lahenduse leidmisel, mille tulemuseks oleksid uued valimised.

Eesti valitsus toetab Valgevene kodanikuühiskonda ja vaba ajakirjandust ning Euroopa Liidu suuremat tuge sellele. Valitsus nõustus välisministri ettepanekuga toetada Valgevene kodanikuühiskonda 100 000 euroga.

Kommentaarid (55)
Copy
Tagasi üles