Kes rikkus õunasaagi?

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Kui õunakoi vastne õuna siseneb, vigastab ta vilja ja sealt pääseb sisse puuviljamädanik.
Kui õunakoi vastne õuna siseneb, vigastab ta vilja ja sealt pääseb sisse puuviljamädanik. Foto: Margus Ansu

Tänavu kurdavad paljud aiapidajad üle Eesti, et puualused on kirjud pisikestest usside näritud ja mädanevatest ubinatest. Niisugune pilt kipub korduma aastatel, mil pihlakamarju vähe. 

imelt eelistab õunakoi, keda mõnel pool kutsutakse pihlakakoiks või õuna-pihlakakoiks, hoopis pihlakamarju, kui neid aga napib, seab end sisse õunaaias.

Kuna õunakoi hakkab lendama õunapuude õitsemisaja lõpus, võiks sel ajal puude külge riputada feromoonpüünised. 

Liblikad hakkavad munemiseks sobiva paiga otsingul lendlema mai lõpus ja juuni alguses ning munevad õuntele või pihlakatele heleoranžid munad. Röövikud, kes umbes kümne päeva pärast kooruvad, kaevuvad vilja sisse, uuristavad seal risti-rästi käike ja jäävad õunasse kuni kuuks ajaks. Pärast lähevad nad nukkuma mulla pealmistesse kihtidesse, mahalangenud lehtede vahele või puutüvele korba alla. Just seepärast tuleks puu alla kukkunud ussitanud õunad kokku korjata ja maa sisse kaevata. Hea oleks sügisel ka maapind õunapuude all läbi kaevata.

Kuna õunakoi hakkab lendama õunapuude õitsemisaja lõpus, võiks sel ajal puude külge riputada feromoonpüünised. Kui sellele koguneb rohkelt liblikaid, võiks mõelda puude pritsimise peale. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles