KOHALIK VAADE Bulgaaria ühineb jõmluse vastu (2)

Svetoslav Terziev
, ajakirjanik, Sofia
Copy
Juba poolteist kuud on tuhanded inimesed üle Bulgaaria nõudnud peaministri ja peaprokuröri tagasiastumist. Pealinnas Sofias seadsid meeleavaldajad võimuasutuste lähistel üles telklaagri, mis blokeerib liiklust linna südames. 
Juba poolteist kuud on tuhanded inimesed üle Bulgaaria nõudnud peaministri ja peaprokuröri tagasiastumist. Pealinnas Sofias seadsid meeleavaldajad võimuasutuste lähistel üles telklaagri, mis blokeerib liiklust linna südames. Foto: Borislav Troshev/EPA/Scanpix

Viimased poolteist kuud on Sofia nn võimukolmnurk, mis jääb presidendipalee, parlamendi ja valitsuse tööpaiga vahele, olnud üks suur telklinnak, kus protestijad on seisanud liikluse. Telgid on püsti veel kahel Bulgaaria pealinna tähtsal ristmikul, samuti teistes suuremates linnades, näiteks Plovdivis, Varnas, Burgases, Ruses ja mujalgi. Rahulolematutel inimestel on kaks nõudmist: tagasi peab astuma peaminister Bojko Borisov, samuti riigi peaprokurör Ivan Geshev.

Protestisädeme süütas 7. juulil president Rumen Radev, Borisovi populistliku valitsuse ammune kriitik. Pärast seda, kui ta järjekordselt peaministrit avalikult hurjutas, andis Geshev juba samal päeval käsu otsida läbi osa presidendi kantseleist, õõnestamaks usaldust riigipea vastu. Reidi ettekäändeks tõi peaprokurör tõendite otsimise kuritegeliku jõugu vastu.

Selle peale kogunes hulk raevunud kodanikke presidendi kantselei ette. Riigipea astus tõstetud rusikaga rahva sekka ja kuulutas: «Ilma hirmuta! Me võtame Bulgaaria tagasi! Mutra’d välja!» Sõna mutra märgib bulgaaria keeles löömameest või bandiiti. Alates sellest ongi protestijate lööklause: «Mutra’d välja!»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles