Saarlased lasid mereala planeeringu auklikuks (19)

BNS
Copy
Eesti vajab taastuvenergia tootmise suurendamiseks juurde suuri meretuuleparke.
Eesti vajab taastuvenergia tootmise suurendamiseks juurde suuri meretuuleparke. Foto: Orsted /HANDOUT/EPA

Riigi loodava mereala planeeringu üks eesmärk on leida sobivad alad meretuuleparkidele, edastas «Aktuaalne kaamera».

Rahandusministeeriumi planeerijad käisid mereplaneeringut saarlastele tutvustamas, mis tekitas eile Kuressaares terava diskussiooni. Kolme tunniga ei jõutud kõiki teemasid läbi arutada.

Planeeringusse pole kantud võimalikke merelindude rändekoridore, pole tehtud uuringuid kuidas mõjutavad meretuulepargid kalade liikumisi ja koelmuid, muinsuskaitse all olevaid laevavrakke pole piisavalt tähtsustatud. Need olid teemad mis tekitasid teravaid diskussioone.

«Saaremaa on vääriselupaik, inimese vääriselupaik. Me käsitleme loomade, lindude, taimede vääriselupaiku. Minu arust on Saaremaa vääriselupaik mitte ainult neile, kes me siin elame, vaid ka neile, kes siin nädalavahetustel külas käivad. See viis või mood kuidas need praegu planeeritud on, ma arvan, et need hävitavad inimese vääriselupaika või muudavad selle vääriselupaiga vähemväärtuslikumaks,» rääkis Sõrve elanik Aivar Pohlak.

Aastakümneid kalandusega tegelenud Mihkel Undrest ütles otse välja, et enne kui pole täpseid uuringuid tuuleparkide mõjust kalade liikumisele, ei saa ta nõustuda olemasolevate meretuuleparkide aladega.

Planeeringu koostajad rahandusministeeriumist tunnistasid ka ise saarlastelt saadud ettepanekute põhjal mitmeid vajakajäämisi. 

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles