Tunnustatud akadeemik ründab maagilist piiri

Priit Pullerits
Copy
Ülo Niinemets jooksmas mullu suvel Pärnumaal Paikusel poolmaratonis isiklikku rekordit 1:29.58, mis andis tol võistlusel 20. koha. Treeningul jookseb ta nii pikka maad tavaliselt ilma joomata.
Ülo Niinemets jooksmas mullu suvel Pärnumaal Paikusel poolmaratonis isiklikku rekordit 1:29.58, mis andis tol võistlusel 20. koha. Treeningul jookseb ta nii pikka maad tavaliselt ilma joomata. Foto: Anu Kungla/Sportfoto.com

Taimefüsioloogia professor Ülo Niinemets, omas vallas maailma tunnustatumaid teadlasi, on viimastel aastatel näidanud, et on suurteks tegudeks suuteline ka jooksurajal. Ta väidab, et tegelikult on tema tulemusteks võimeline peaaegu igaüks. Pange tähele, ta reedab Arterile oma edu saladuse!

Akadeemik Ülo Niinemets sattus sellele, mida tahtis saavutada mullu detsembris Hispaanias Valencias, ootamatult lähedale juba sügise hakul Tallinnas.

Kõigest nädal tagasi oli ta naasnud kaugelt, kuumast Lõuna-Koreast, ent enesetunne oli üllatavalt hea. Ta avastas, et Aasia palavusest Eestimaa jahedusse maabumine mõjub liikumisvõimele soodsalt. Ka ilm oli soodne – tuult peaaegu polnud, päike ei leekinud –, et rünnata kolme tunni piiri. Maratonijooksus.

See on aeg, millega pääsenuks eelmisel aastal Eestis esimese saja sitkema piirimaile. Mis poleks iseenesest teab mis märkimisväärne saavutus, kui mitte arvestada, et Eesti Maaülikooli taimefüsioloogia professor Niinemets sai tänavu kevadel 50 ning alustas aja peale jooksmisega kõigest viis aastat tagasi. Kahtluseta on ta Eesti akadeemikutest spordis kõige tulemuslikum. Ta ei kuulu pelgalt oma valdkonnas maailmas enim viidatud teadlaste hulka, vaid kuulub maailma tippteadlaste hulgas ka kõige kiiremate ja vastupidavamate sekka. Võib kihla vedada, et igal juhul esisaja hulka. Pigem koguni esikümnesse.

Aga Tallinnas mullu septembris siiski ei vedanud. Niinemets

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles