Roosiaias kõne pidanud Grigorjeva: leidsin end riigist, kus koalitsioon tegeleb ühiskonnagruppide alandamisega (75)

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Sveta Grigorjeva. Presidendi vastuvõtt Kadrioru lossi roosiaias.
Sveta Grigorjeva. Presidendi vastuvõtt Kadrioru lossi roosiaias. Foto: Raul Mee/Konstantin Sednev

President Kersti Kaljulaidi järel kõneles roosiaias kunstnik, koreograaf ja luuletaja Sveta Grigorjeva. 32-aastane eesti-vene segaperest pärit loomeinimene osutas teravalt rahvuste vahelisele ebavõrdsusele ja osade ühiskonnagruppide jätkuvale alandamisele.

«Suurelt unistamist seostatakse lapsepõlvega. Tänast Eestit vaadates tundub, et suurelt unistamise ülemeelikust on võimaldatud vaid teatud osale rahvast. Et teie ees esineb lihttööline, eesti-vene perekonnast pärit noor naisterahvas, on juba teatavat sorti ime ja erand,» tõdes Grigorjeva.

Kunstniku sõnul on Eesti vabast ühiskonnast kaugenemas. «Olen siin, teadmisega, et mind võib oodata poliitiline tagakiusamine, tööde ülesütlemine, isegi kohtukutse. See on tänapäeva reaalsus. Ometi ei saa vaiki olla. Leidsin end riigist, kus tänane koalitsioon tegeleb päevast päeva naiste, noorte, vähemuste, võõrtööliste ja tööandjate alandamisega. Leidsin end riigist, mille tänane koalitsioon juurutab jõuliselt arvamust, et vaba riik ja vaba inimene olemine on võimalik teatud mõtlemise, rahvuse, rassi, usutunnustuse ja seksuaalse sättumuse arvelt.»

Grigorjeva hinnangul lasub vastutus ka teerajajatel. «Olen eestlane, kes ei valiks endiselt erakonda, kes oma 17-aastase valitsustegevusega või tegemata jätmisega on sillutanud teed tänastele populistidele. Olen venelane, kes ei hakka kunagi valima erakonda, mis kaasas valitsusse inimesed, kes teavad täpselt, palju mul peaks lapsi olema ja kellega ma tohin abielluda.»

Siiski tõdes kunstnik, et mõistab valijaid ja tunneb nende hingeelu. «Ometi saan ma populiste valivatest inimestest aru: töötud, vaesed, palgavaesed, maal elavad inimesed, eestivenelased, lihttöölised - nad seisavad mulle lähemal, kui teie siin roosiaias.»

Kommentaarid (75)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles