Maanteeamet: talv toob välja juhtide napid kogemused

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiklus.
Liiklus. Foto: Mihkel Maripuu

Kuigi nädalavahetusel jätkus libedust ja tuisku, mille tõttu esines ohtralt liiklusõnnetusi, ei olnud maanteeameti hinnangul teeolud erakordsed. Siiski nendib amet, et just talv toob välja juhtide napid kogemused.

«Tegelikult ei olnud möödunud nädalavahetusel ju midagi erakordset,» rääkis maanteeameti avalike suhete osakonna peaspetsialist Allan Kasesalu teeoludest. «Hooldelepingud on olemas ja hooldeettevõtjad tegid oma tööd. Maanteeameti tegevus seisnes eelkõige maanteede seisukorra jälgimises ja maanteeinfo edastamises.»

Ta seletas, et riigimaanteid hooldavad ettevõtted töötavad hooldelepingute alusel, mida on üle Eesti kokku 17. Lepingute kohaselt peavad hooldeettevõtjad tagama nõutava tee seisukorra ning rakendama selleks piisava arvu tehnikat, materjale ja inimesi olenemata nädalapäevast.

«Maanteeamet tellijana ei nõua väljas olevate hooldeautode ega inimeste minimaalset arvu, vaid seda, et saavutatud teeseisund vastaks nõutavale,» seletas Kasesalu. «Teeseisundi vastavust nõuetele hindab järelevalve visuaalselt, aga ka kasutades kaasaja IT-võimalusi nagu teeilmajaamad ja -kaamerad. Möödunud nädalavahetuse talihooldus toimis tavapäraselt nagu talvetingimustes ikka, ühtegi ala raskete ilmaoludega piirkonnaks ei kuulutatud.»

Kasesalu rääkis, et lumesaju ja tuisu korral on keerulisemad liiklemisolud tuultele avatud madalate muldkehadega teelõikudel, millistel tuisulumi kõige kergemini teele püsima jääb või tuisuvaale tekitab. Need alad olevat hooldajatele teada.

«Arvesse võttes kahe viimase talve lumerohkust, on paljudesse niisugustesse kohtadesse talveks paigaldatud lumeväravad ja see peaks vähendama tuiskude mõju,» ütles ta. «Teehooldus toimub ikka tavapäraselt: põhitöö teeb ära talihoolde baasauto, millel on esi- ja külgsahk ning libedusetõrjeks paigaldatud puistur, millega puistatakse kas puhast kloriidi, selle segu mineraalmaterjalidega või soolalahust.»

Lisaks baasautole kasutatakse talihoolduses veel teehöövleid ning mitmesuguste lisaseadmetega varustatud traktoreid.

Küsimusele, kui ohuteadlikud on keerulistes ilmaoludes autojuhid, vastas Kasesalu, et üldistada eriti ei saa, sest enamik juhte sõidab korralikult.

«Kuid talvel torkavad erinevused juhtide seas rohkem silma kui suvel – kel talvesõidu kogemus napp, sõidab vaikselt ja ettevaatlikult, aga on ka neid, kes pikka aega roolis olnud, kuid ikkagi tunnevad talvisel teel ennast väga ebakindlalt,» seletas ta.

«Need, kel veidi parem auto ja suurem vilumus, sõidavad loomulikult kiiremini, kuid siiski tuleks arvestada ka aeglasemalt liikujatega,» ütles Kasesalu. «Kuid oma võimete ülehindajaid, kes tee- ja liiklusoludega arvestada ei taha, leidub iga ilmaga ning selle tagajärjed võivad aastaajast sõltumata olla ülimalt traagilised.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles