GALERII ⟩ Solidaarsuskett: vaba maailma rahvad toetavad valgevenelaste pürgimusi (20)

Loora-Elisabet Lomp
Copy

Tallinna solidaarsusketi üks korraldajaid Petra Maliukevich ütles Postimehele, et on koos teiste Eestis elavate valgevenelastega saanud loa korraldada täna kella 19–20.30 inimkett Tallinnas Valgevene saatkonna juurest Magdaleena 3 kuni Vabaduse väljakuni. 

Maliukevichi hinnangul on üle 1000 inimese kohale tulnud. Postimehe ajakirjaniku sõnul on meeleolu ülev ja väga palju Valgevene lippe. Kella 20.30 ajal kogunesid inimesed Vabaduse väljaku juurde, kus on ülesse pandud suur Valgevene lipp.

Välisminister Urmas Reinsalu (Isamaa) ütles oma kõnes, et valgevenelased on välja teeninud oma vabaduse. Korraldajad on pisarateni liigutatud, kui paljud on toetama tulnud valgevenelaste võitlust demokraatia nimel. 

Osadel inimestel olid käes plakatid, mille peal oli kirjas: «Käed verised, Lukašenka mine ära». 

Neil ei ole taga ühtegi organisatsiooni ega materiaalseid võimalusi, vaid sõbrad ja tuttavad ning suur tahe midagi oma kodumaa heaks ära teha. Valgevenelased usuvad, et nad ei jää oma ürituses üksi, sest juba on ka paljud eestlased toetust avaldanud, lubanud osaleda ketis, levitada kutseid ning saata meediasse pressiteateid. 

«31 aastat tagasi toimus erakordne sündmus! Kaks miljonit inimest ühendasid käed luues seekaudu 600 kilomeetri pikkuse inimketi, millega Leedu, Läti ja Eesti inimesed näitasid oma ühist soovi elada vabas riigis. Balti kett on tänaseni kirjas Guinessi rekordite raamatus maailma pikima inimketina,» kirjutavad solidaarsusketi korraldajad. 

«Täna on meie õed ja vennad Valgevenes tõusnud üles, et kaitsta enda vabadust, taotleda poliitvangide vabastamist, nõuda Aleksandr Lukašenko ja teiste riigiametnike vastutusele võtmist nende tegude eest, ning et kutsuda üles rahumeelsele võimu üleandmisele Valgevenes,» lisasid nad. 

Korraldaja omapoolsed soovitused: 

- Plaanikohaselt moodustame kell 19:00 keti, seisame ühiselt 20-25 minutit ja korrapidaja märguande peale kõnnime ühiselt tagasi Vabaduse väljakule, kus toimuvad tänukõned.

- Keti teekond on jaotatud mitmeks sektoriks, mida turvavad korraldajate poolsed korrapidajad. Korrapidaja on Sinu esimene ja kõige otsesem infopunkt kui on kaebusi, küsimusi või täpsustusi. Palume kõigil osalejatel meie korrapidajate juhiseid järgida.

- Lähtuvalt Covid-19 ettevaatusabinõudest, proovime meiegi hoida ohutut distantsi osalejate vahel. Sõltuvalt osalejate arvukusest, moodustavad korrapidajad keti nii, et iga osaleja vahele jääks 1,5m-2m. Palume kõigil kes liituvad, joonduda vastavalt korrapidaja juhistele.

- Ühtlasi tulenevalt koroonaohust, palume kõigil osalejatel tulla üritusele näomaskidega.

- Tuletame kõigile meelde, et tegemist on rahumeelse meeleavaldusega. Palume kõigil seda ürituse toimumise ajal meeles pidada.

- Kutsume kõiki osalejaid üles võimaluse korral valgeneleaste toetuseks riietuma valge-puna-valgesse riietusse. Ühtlasi kutsume osalejaid üles võtma kaasa lippe ja lilli.

- On võimalik, et üritusele satuvad ka provokaatorid, kes soovivad meie keti rahu rikkuda ja tühjast tüli tõsta. Palume kõigil osalejatel anda koheselt teada lähimale korrapidajale ja lõpetada suhtlus provokaatoriga. Selliste olukordadega tegeleb esmajärgus meie korrapidajate toimkond ja vajadusel politsei.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles