PÕHJALA VAADE Taanlasi ootab maamees Arne reform

Triin Oppi
, kolumnist
Copy
Taani peaminister Mette Frederiksen mullu valimiskampaania ajal, kus üheks tema lubaduseks oli pensionireformi läbiviimine. Arne-reformi nime saanud kava tuleb 60-aastase taanlase Arne Juhli nimest, kes samuti valimistel kandideeris ja kelle valimisplakat on näha Frederikseni selja taga. FOTO: reuters / scanpix
Taani peaminister Mette Frederiksen mullu valimiskampaania ajal, kus üheks tema lubaduseks oli pensionireformi läbiviimine. Arne-reformi nime saanud kava tuleb 60-aastase taanlase Arne Juhli nimest, kes samuti valimistel kandideeris ja kelle valimisplakat on näha Frederikseni selja taga. FOTO: reuters / scanpix Foto: Reuters/ScanPix

Arne Juhl on 60-aastane Taani mees. Elab väikeses, ligi 600 elanikuga Fjels­trupi asulas Lõuna-Jüütimaal. Taani mõistes maal, pealinna Kopenhaageni vaatevinklist täitsa pärapõrgus. Ta mõjub lihtsa, sooja ja sümpaatse inimesena, turske kehaehituse ja naerukortsudega silmade ümber. Heas mõttes tüüpiline maamees, kellega on meeldiv pärast tööpäeva kõrtsis natuke juttu puhuda.

Arne unistab väärikast pensionile minekust sellises eas, kus ta jaksab veel mõne aasta elu nautida. Õlletehases töötav mees on terve elu teinud rasket tööd ja ütleb, et ei pea tööpostil vastu veel kolme aastat, mis jäänud pensioniea saabumiseni.

«Minu meelest on kohutav, et töötada tuleb 65., 66. või 67. eluaastani, seejärel on pool aastat ja aeg selles elus saab otsa,» selgitas ta Taani rahvusringhäälingule DR. Seetõttu soovib Arne varem pensionile minna – väärikalt ja väljateenitult, ikkagi enam kui 40 aastat tööstaaži turjal.

Arne kehastab palju enamat kui heas mõttes tüüpilist maameest – tema nägu vaatas eelmise aasta parlamendivalimiste eel vastu sotsiaaldemokraatide plakatitelt ning Arnest sai käilakuju, kes aitas tüürida sotsiaaldemokraadid valimisvõiduni ja tegi Mette Frederiksenist peaministri. Arne lugu ning fotodele jäädvustatud Arne ja Mette siiras embamine sotsiaaldemokraatide mullusel kongressil sulatasid inimeste südamed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles