Iverson Ng: Eesti vastus Hongkongi kriisile on lahja

Copy
Iverson Ng
Iverson Ng Foto: Erakogu

Eestis elav hongkonglane Iverson Ng kirjutab sellest, et Eesti peaks ühes oma liitlastega astuma samme Hiina mõjuvõimu piiramiseks. 

Juulis väljendas Eesti koos 26 demokraatliku riigiga ÜRO inimõiguste nõukogus muret hongkonglaste inimõiguste olukorra pärast. Vähem kui kuu aega hiljem mõisteti kümne Euroopa Liidu liikmesriigi väliskomisjoni esimehe, nende seas Enn Eesmaa, ühisavalduses hukka Hiina püüded rikkuda teiste riikide suveräänsust Hongkongi riikliku julgeoleku seaduse kehtestamisega. Ent Eesti pole vastu võtnud ühtegi konkreetset meedet, et astuda ühte sammu oma oluliste partnerite, eriti Ameerika, Ühendkuningriigi ja ELiga ajal, mil Hiina püüab luua mitteliberaalset rahvusvahelist korda. Oma poliitiliste ja majanduslike huvide kindlustamiseks peaks Eesti kaaluma eri meetmeid.

Eesti võiks olla üks esimesi Euroopa Liidu riike, mis järgiks Ameerika partnerite eeskuju Hongkongi erihalduspiirkonna HKSAR passi ja Hiina passi eristamise lõpetamisel. Praegu kehtib Hongkongi ja ­Schengeni tsooni vahel viisavabaduse leping, mis lubab HKSARi passi omanikul viibida 180 päeva jooksul 90 päeva Schengeni tsooni riikides, sealhulgas Eestis. Kokkulepe kehtib ainult juhul, kui Hongkongi passi suhtes kohaldatakse «üks riik, kaks süsteemi» põhimõtet. Kuna Ühendkuningriik on muutnud viisapoliitikat Hongkongi kodanike suhtes ja USA president andnud välja korralduse tühistada HKSARi­ passiomanike privileegid, ei saa viimast pidada enam Hiina kommunistlikust parteist sõltumatuks. Seepärast peaks Eesti seisma vastu Hiina survele ja tunnistama Briti ülemerekodaniku passi omanikke Ühendkuningriigi kodanikena vastavalt Briti võimude kehtestatud reeglitele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles