Erikomisjonid teevad kokkuvõtte rahapesu puudutava lepingu aruteludest (6)

BNS
Copy
Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: Madis Veltman

Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjon ja korruptsioonivastane erikomisjon kuulavad esmaspäeval riigisekretäri ja Välisluureameti juhi selgitusi advokaadibürooga Freeh Sporkin & Sullivan sõlmitud lepingu teemal ning teevad seejärel kokkuvõtte viimaste istungite auteludest. 

Riigieelarve kontrolli erikomisjoni esimees Jürgen Ligi sõnul sunnivad Louis Freeh tausta väga häirivad asjaolud uurima, kas on mingeid jälgi rahandusministri koostööst mõne Eesti ametiasutusega.

«Tema soosiku seosed Kremli ja rahapesijatega on praeguseks tõestatud ning me kontrollime, kas Eestile esindaja otsimisel üritas keegi peale välisministeeriumi ja välisluureameti neid vältida,» ütles Ligi. «Tahame ka kuulda, mida täpselt loodeti inimeselt ja büroolt, kes ei pääse juurde rahapesu uurimisele ega sellel teemal oma tausta tõttu normaalsel juhul ka USA ametiasutustele.»

Korruptsioonivastase erikomisjoni esimees Katri Raik ütles, et ühe kokkuvõtte kogu Ameerika Ühendriikide advokaadibürooga sõlmitud lepingu loo kohta saab kindlalt teha juba enne esmaspäevaseid kuulamisi. «Eesti parlament ei vaiki, Eesti parlament esitab küsimusi nii kaua, kui saab vastused. Erikomisjonidel tuleb seista parlamentaarse demokraatia eest. Ja tööpõld tänases Eestis on lai.»

Kell 13.15 algavale ühisistungile on kutsutud riigisekretär Taimar Peterkop. Kell 14 kohtub riigieelarve kontrolli erikomisjon välisluureameti peadirektor Mikk Marraniga. Seejärel teevad komisjonid kokkuvõtte aruteludest, mis puudutasid rahandusministri sõlmitud rahapesu puudutavat lepingut advokaadibürooga Freeh Sporkin & Sullivan. 

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles