Andmekaitse inspektsioon: inimeste kontaktandmete korjamine meelelahutusasutustes pole seaduslik (2)

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Andmekaitse. Illustreeriv foto.
Andmekaitse. Illustreeriv foto. Foto: Pilt videost

Sotsiaalministeeriumi asekantsler Maris Jesse käis välja idee hakata  koroonaviiruse tõkestamiseks koguma meelelahutusasutustes ja restoranides inimeste kontaktandmeid; andmekaitse inspektsiooni sõnul ei ole see aga praegu kehtivate seadustega võimalik.

Inspektsiooni järelevalvedirektori Maris Juha hinnangul saaks kehtivate seaduste raames andmete kogumine olla vaid vabatahltik: «Ainus teoreetiline võimalus selle tegemiseks oleks inimese enda vabatahtliku nõusoleku alusel,» ütles Juha ERRile ja lisas, et sellisel juhul ei saa kontaktide kirjutamata jätmisel meelelahutusasutus keelduda teenuse osutamisest.

«Me oleme harjunud sellega, et meelelahutust saab tarbida anonüümselt ja isikuandmete kogumine selliste toimingute kohta oleks ilmselgelt äärmiselt intensiivne riive ja tooks ilmselt kaasa ka meelelahutusasutuste külastuste arvu kahanemise, sest paljud loobuksid sellest sellist nõuet teades,» ütles Juha ERR-ile.

Ka Jesse möönis, et kui riik tahaks sisse seada vastava kohustuse, eeldaks see seadusandlikke muudatusi: «Oleme praegu selles järgus, kus hakkame rääkima sellest, et terviseametil ei oleks mitte ainult õigus teha avalikke pöördumisi inimeste, vaid ka neid teenindanud ettevõtjate ja asutuste poole. Uurime, millised on võimalused, seda juriidika piires mõistagi,» selgitas Jesse ja lisas, et kaalukeelel on lõpuks see, et võimalikult kiiresti nakatumistee kontrolli alla saada ja hoida ära vajadus hakata kaks nädalat hiljem mingitest piirangutest rääkima.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles