Vene juurtega USA eriväelane aitas Moskvat olematu tasu eest (9)

Bretty Sarapuu
, toimetaja
Copy
Endine USA eriüksuslane Peter Rafael Dzibinski Debbins lekitas süüdistuse järgi enam kui kümne aasta vältel informatsiooni Venemaa luurele. 
Endine USA eriüksuslane Peter Rafael Dzibinski Debbins lekitas süüdistuse järgi enam kui kümne aasta vältel informatsiooni Venemaa luurele. Foto: AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikides peeti kinni endine USA eriüksuslane, kes süüdistuse järgi jagas väikese tasu ja pudeli konjaki eest rohkem kui kümnendi vältel Venemaa luurega infot oma üksuse tegevuse ja kaasvõitlejate kohta.

Prokuröride sõnul palkas Vene sõjaväeluure (GRU) nüüdseks 45-aastase Peter Rafael Dzibinski Debbinsi juba 1996. aastal, mil mees oli Minnesota ülikooli tudeng ja alles pidas plaani USA sõjaväkke astuda.

​Moskva huviorbiiti sattus ameeriklane siis, kui käis mitmel korral Venemaal, millega tal on isiklik side. Nimelt sündis Debbinsi ema Nõukogude Liidus ning ka mehe abikaasa on venelanna. Temaga tutvus ja abiellus endine rohebarett Tšeljabinskis, kus mees õppis ühe programmi raames 1996. aastal. Debbinsi Tšeljabinskis elav äi oli Venemaa sõjaväelane.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles