Mihkel Kunnus: raiemahu libakompromiss

Mihkel Kunnus
, kolumnist
Copy
Päeva karikatuur FOTO: Urmas Nemvalts
Päeva karikatuur FOTO: Urmas Nemvalts Foto: Urmas Nemvalts

Laias laastus võib öelda, et kompromiss on kõige tsiviliseeritum lahendus vastandlike huvide korral. Ometi on kompromissinõue ise kasutatav ka alatu võttena.

Ühes joonisfilmi «Futurama» osas otsustas üks limukalik seelikukütt kauni naispiloodi kohtingule tirida. Ta teadis, et traditsiooniline lähenemine ­päädiks kindla ei-ga ja seega otsustas eesmärgi saavutada loovamalt. Ta lajatas lauale ettepaneku seitsmekümnele kohtingule. Pakkumine oli pöörane ja pärast pikka tingimist lepiti kokku vist pooleteise kohtingu peale. Kui vaadelda seda mehaaniliselt kui kompromissi, siis keskteest – kolmekümne viiest kohtingust – on asi kaugel.

Naispiloot võiks lausa rõõmustada,­ kuivõrd palju rohkem ta kallutas n-ö kompromissi oma kasuks. On ju poolteist korda tema tahtmisele ehk nullile kõvasti lähemal kui teise tahtmisele, seitsmekümnele. Ja selline lühinägelik võidurõõm situatsiooni sees võib juhtida tähelepanu kõrvale tõsiasjalt, et kogu situatsioon tervikuna on absurdne. Rääkida siin kompromissist pole tasakaalukus, vaid psühholoogiline mõjutamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles