Jaak Valge: kelle Eestit rajame? (70)

Jaak Valge
, ajaloolane, riigikogu liige (EKRE)
Copy
Jaak Valge. FOTO: Trivimi Velliste
Jaak Valge. FOTO: Trivimi Velliste Foto: Trivimi Velliste

Äsja valminud Eesti pikaajalise strateegia projekt «Eesti 2035» kubiseb Brüsseli bürokraatiale omastest loosungitest ja selles esitatud visioonides on hulgaliselt küsitavusi, kirjutab riigikogu liige, ajaloolane Jaak Valge (EKRE).

Kaks ja pool aastat tagasi algatas toonane valitsus protsessi, mille tulemus peaks olema dokument, milles seatakse Eesti riigile ja rahvale strateegilised sihid ja määratakse kindlaks nende saavutamiseks vajalikud muudatused. Ehk dokument nimega «Strateegia «Eesti 2035»», mis on võib-olla poliitilistest dokumentidest selle aasta kõige tähtsam.

Loomulikult peaksid nüüd demokraatliku riigi kodanike seas süttima kirglikud vaidlused arenguteede üle. 15 aastat, mida see dokument hõlmab, pole üks valimistsükkel, mis on tavaliselt poliitikute kaugeim ajahorisont, vaid peaaegu üks generatsioon. 2035. aastaks on tänased Z-põlvkonna lapsed juba enamjaolt täisealised või isegi küpses täiseas. Eelmise sajandi viimastel kümnenditel sündinud Y-põlvkonna inimesed, kaasa arvatud Sveta Grigorjeva ja Mikk Pärnits, kes on tänaste otsustajate, Eesti riigi ja ühiskonna suhtes ülikriitilised, lähenevad aga pensionile jäämisele, kus neid samasuguse hoiakuga Kersti Kaljulaid ootab tõenäoliselt juba ees.

Kommentaarid (70)
Copy
Tagasi üles