Loretta Kruusimäe: hooldekodude elanike vabadusi piiratakse (1)

Loretta Kruusimäe
Copy
Loretta Kruusimäe
Loretta Kruusimäe Foto: Madis Veltman

Kolumnist Loretta Kruusimäe kirjutab koroonaga seotud probleemist hoolekandes, millele viitas ka president taasiseseisvumispäeva kõnes.

Mitte kunagi varem pole ma presidendi kõnega rohkem nõus olnud kui sel aastal taasiseseisvumispäeval. President ütles oma kõnes, et ei soovi tulevikus kuulda lauset «2020 oli aasta, mil me hakkasime vaikselt kaotama oma vabandust». Ma küll pole igasse valitsuse ja terviseameti otsusesse suhtunud terava kriitikaga, kuid segased ning paradoksaalsed on need olnud sageli. Ka president tõi oma kõnes välja, et rahvas ei saa enam üldse aru, mida võib teha, mida mitte. Või mille alusel on politseil ja terviseametil on õigus sekkuda. Osa üritusi on rangemalt kontrollitud kui teised, paljud jäetakse ära, kuid samas ei tehta välja sellest, et ühistranspordi sõidukid on puupüsti täis. Me oleme tõesti juba olukorras, kus osa inimesi ei julge oma aias nokitsedagi, kuna enam ei tea, mida peetakse rikkumiseks ja mida mitte. See pole vabadus.

Samuti tõi president välja küsimuse, kas hooldekodude elanike õigus eluga edasi minna on vähem tähtis kui teistel. Ühest küljest on ju arusaadav, et riskirühm peab olema rohkem kaitstud, kuid Covid-19 pole ainus probleem maamuna peal. Eakate ja krooniliste haigete tervis halveneb kindlasti ka juhul, kui nad peavad nii kaua lähedaste järele igatsema. Tihti on lähedaste nägemine neile veel ainuke rõõm. On ebahumaanne, et hooldekodude juhtkondadel oli õigus hoida neid suletuna ka peale 1. juunit, isegi kui hooldekodus ei olnud viirust ja see ei asunud riskikoldes.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles