Kommentaar Marica Lillemets: huvide konflikte täis suvi (33)

Marica Lillemets
, vanemtoimetaja
Copy
Vanemtoimetaja Marica Lillemets.
Vanemtoimetaja Marica Lillemets. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Sel aastal jäid paljud suveteatrite etendused koroonaviirust peljates ära. Ootamatult täitis augustikuu põnevuslooga hoopis riigikogu liige, rahapesu tippaja rahandusminister ja finantsjärelevalve nõukogu esimees Jürgen Ligi. Ajakirjanikele laekus pressiteade, et riigieelarve kontrolli erikomisjon ja korruptsioonivastane erikomisjon, eelmainitu ja Kat-ri Raigi juhituna, kogunevad ühisistungile 3. augustil. Arutamaks minister Martin Helme ja advokaadibüroo Freeh Sporkin & Sullivan (FSK) vahel sõlmitud lepingut.

Kolmest kokkukutsutud istungist oli kvoorum koos ainult ühel, mistõttu teisi kogunemisi istungiks lugeda ei saagi. Aga vahet pole, sest opositsioonipoliitikud ja kõik teised riigikogu liikmed, kel huvi oli, said lepinguga tutvuda ja esitada küsimusi poliitikutele ja ametnikele peaministrist välisluure juhini. Ning seda tuleb tunnustada, sest riigikogu on rahva esindus ja rahvas tahab teada.

Mida me teada saime? Et leping on sõlmitud valitsuse nimel ja selle USA pool tegeleb lobitööga, saamaks osa trahvirahast, kui see kunagi peaks Danske rahapesu asjas määratama. Et ükski Eesti ametiasutus, kaasa arvatud välisluureamet ja Eesti saatkond USAs, pole andnud soovitust advokaadibüroo FSK palkamata jätta. Välisministeerium ei tellinud neilt mitte soovitusi, vaid taustainfot, mis pärines avalikest andmebaasidest. Kui meie välisluure oleks kasutanud muid allikaid, oleks see juba rahvusvaheline skandaal, sest me ei luura oma liitlaste järel.

Kommentaarid (33)
Copy
Tagasi üles