Mis saab Maarjamäe memoriaalist? (28)

Alexandra Saarniit
, suvereporter
Copy
Laguneva Maarjamäe memoriaali ajalooline tähendusväli on lai, kuid leidub neid, kelle silmis on see pelgalt okupatsiooniaja sümbol.
Laguneva Maarjamäe memoriaali ajalooline tähendusväli on lai, kuid leidub neid, kelle silmis on see pelgalt okupatsiooniaja sümbol. Foto: Madis Veltman

Tallinnas Pirita tee ääres asuva Maarjamäe memoriaali ohutuse ja väljanägemise üle on käinud arutelu juba aastaid. Praegu on linnavalitsus seisukohal, et nõukogude ajal valminud memoriaal tuleks korda teha, siseminister Mart Helme seevastu pooldab rajatise lammutamist. Memoriaali korrastamise projekti eeldatav maksumus on kolm miljonit eurot.

Tallinna abilinnapea Andrei Novikov (Keskerakond), kes on praegust arutelu enda sõnul vaid kõrvalt vaadanud, ütles, et linnavalitsuse seisukoht on kindel: memoriaal tuleb korda teha. «Me oleme teinud uuringu, kus oleme lasknud arhitektuuriteadlastel memoriaali hinnata, ning nemad peavad seda maastikuarhitektuuri poolest parimaks, kui mitte ainsaks väärt kompleksiks,» kinnitas Novikov. Abilinnapea sõnul ei ole Maarjamäe ehitisel juba ammu ideoloogilist sisu, millele on endiselt kombeks viidata. «See on lihtsalt meeldiv jalutuspaik, tee kommunismiohvrite memoriaali juurde.»

Kunstiajaloolase Jüri Kuuskemaa hinnangul on Maarjamäe memoriaal maastikuliselt huvitavalt paigutatud ning säilitamist pooldab ta sajaprotsendiliselt. «Ma ütleksin, et sealne obelisk (Jääretke obelisk – toim) on kunstiliselt palju parem kui vabadusrist Vabaduse väljakul,» nentis kunstiajaloolane ja lisas, et Maarjamäe memoriaali kõrval olev kommunismiohvrite memoriaal tasakaalustab sealset ilmet hästi.

«Me võime ka asju vaadata, ilma et peaks nõukogudeaegseid põhjendusi aina esiplaanile upitama. Ja sealne põhiline osa on ka tehtud nii, et ei ole mingeid viisnurki või sirpe ja vasaraid, mis muudaks selle jälestusväärseks. Tehku puhtaks ja säilitagu,» ütles Kuuskemaa.

Kommentaarid (28)
Copy
Tagasi üles