Kartuli kilohind on tänavu sügisel eriti madal (1)

Silvi Lukjanov
Copy
Ehkki mugula moodustamise aegu nappis vihma, on kartulisaak korralik tulemas.
Ehkki mugula moodustamise aegu nappis vihma, on kartulisaak korralik tulemas. Foto: Arvet Mägi

Kartulikasvataja Kalle Hamburg loodab üle keskmise kartulisaaki, kuigi mugula moodustamise aegu juuli lõpus ja augusti algul oli kuiv. Kohe liiga kuiv, et supersaaki loota.

„Meil siin vaopõhi tolmas pikalt ja esimene arvestatav vihm tuli alles eelmisel nädalavahetusel,” rääkis Hamburg.

Mugula moodustamise ajal on põuased päevad aga raisatud päevad, sest siis tahab kartul just kõige rohkem vett, selgitas 1989. aastast kartuleid kasvatav Hamburg. Samas paanikaks põhjust pole. „Mingit ikaldust küll pole. Tarbija võib kindel olla, et Eesti rahvas on kodumaise kartuliga kindlustatud,” kinnitas ta.

Põllul paistev vaatepilt on ilus ning kasvav kartulimugul terve ja korralik. Kuigi lehemädaniku tekkimiseks olid tänavu tingimused soodsad, eriti neis kasvukohtades, kus kartulit kasvatati mitmendat aastat järjest.

Kartulivõtuks on veel vara, vähemalt Hamburgi Raplamaal asuvatel põldudel. „Kartul kasvab veel, võtmiseks peab olema koor korralikult kinni. Kuid tänapäeval on teatud taimekaitsevahendid keelatud ja uued on aeglase toimega, sellepärast tuleb veel oodata,” teatas ta.

Eriti tähelepanelik tuleb olla seemnekartulit võttes. Hamburg käis lausa kaks korda nädalas kontrollimas, et kartul üle ei kasvaks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles