Karl Haljasmets: toetame, aga targalt

Copy
Karl Haljasmets.
Karl Haljasmets. Foto: Erakogu

Ettevõtluse kriisiabist kirjutab Haap Consultingi konsultant, juhatuse liige ja kaasasutaja Karl Haljasmets.

Koroonaviirusega seotud kriisi täpset ulatust on praegu raske prognoosida. McKinsey&Company toob välja, et viiruse majanduslik mõju on sarnane 2008.–2009. aasta globaalse finantskriisiga. Nende hinnangul kahaneb SKT enamikus suuremates riikides 2020. aastal märkimisväärselt ja taastumine algab alles 2021. aasta teises kvartalis.

Kriis on oluliselt mõjutanud ka Eesti majandust. Eesti Panga statistika näitab, et 2020. aasta I kvartalis oli Eesti väliskaubandus langustrendis ning kaupade eksport vähenes 3,8 protsenti. Eesti ja ka kogu maailm on majandussurutise leevendamise ühe peamise abinõuna loonud arvukaid erasektori toetusabipakette, kriisileevendusmeetmete kogumaksumus on 2020. aastal hinnanguliselt 1,15 miljardit eurot.

Märkimisväärne osa toetustest on Eesti Töötukassa pakutav tööturutoetus vähenenud töötasu toetamiseks, mille kogusumma on 250 miljonit eurot. Ehitussektorile suunatakse näiteks 150 miljonit eurot, maamajandussektorile 200,5 miljonit eurot, elamumajandusele 105 miljonit eurot jne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles