Juhtkiri: Nolani «Tenet» paneb Tallinnale uue pilguga vaatama (2)

Postimees
Copy
Tallinna linnahall filmis «Tenet».
Tallinna linnahall filmis «Tenet». Foto: Filmikaader

Esimesed huvilised on «Teneti» tänaseks juba ära näinud. Kuigi esmamuljete põhjal ei peeta seda Christopher Nolani tugevaimaks filmiks, on see esimene sellise mastaabiga linatöö, mis on osaliselt üles võetud siin meie oma silme all.

«Tenet» ei ole lihtsalt Hollywoodi märulifilm, milles lagunev linnahall Kiievi kontserdisaali ja Kumu Oslo lennujaama tollilao rollis. Tallinna mainitakse filmis korduvalt ja mitmed paigad ongi üles võetud Tallinnana – Laagna tee, Maarjamäe memoriaal ja muidki meile tuttavaid paiku. Paljudel noorematel inimestel polegi mälestust rahvast täis linnahalli kontserdisaalist, ja Nolan on meie linnavaateid näidanud vägagi isikupärase nurga alt. «Tallinn pole üheski filmis nii cool välja näinud,» kirjutab Juhan Raud filmi arvustuses tänases Postimehes.

Juba see üksi võiks olla piisav põhjus, et film ära vaadata – niihästi Laagna tee kui ka Maarjamäe memoriaal on osa nõukogude arhitektuurist, mille ruumimõju ja stiili me ise pole osanud märgata. Võibolla hakkab «Teneti» loodud tähenduskihistus mängima ja muudab meie hoiakuid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles