Valitsus pooldas Valgevenega seotud sanktsioonide kehtestamist

BNS
Copy
Peaminister Jüri Ratas.
Peaminister Jüri Ratas. Foto: Raul Mee

Valitsus kiitis täna heaks sanktsioonide kehtestamise seoses olukorraga Valgevenes. See tähendab sissesõidukeeldu isikutele, kelle kohta on põhjendatud alus arvata, et nad vastutavad valimistulemuste võltsimise, vägivalla või inimõiguste rikkumise eest Valgevenes või on aidanud sellele kaasa.

«Valgevene rahval on õigus valida ise vabalt oma tulevikutee ning nad on väljendanud selget tahet demokraatlikeks muutusteks. Ainus võimalus selleks on tõeliselt vabade ja sõltumatute valimiste korraldamine,» ütles peaminister Jüri Ratas.

Ratase sõnul on Eesti kehtestatud sanktsioonide eesmärk anda valimiste võltsimisele ning rahumeelsete meeleavaldajate vastu kasutatavale vägivallale hukkamõistev hinnang ning tagada, et selle eest vastutavad isikud ei saaks Eestisse siseneda. 

Vastavalt valitsuse 18. augusti istungil heaks kiidetud ning riigikogu väliskomisjoni ja Euroopa Liidu asjade komisjoni 19. augusti ühisistungil toetatud seisukohtadele Euroopa Liidu Valgevene poliitika kohta ei tunnusta Eesti 9. augustil 2020 toimunud Valgevene presidendivalimiste tulemusi, kuna need ei olnud vabad ega ausad.

Eesti toetab sihitud sanktsioonide kehtestamist vägivalla ja valimiste võltsimise eest vastutavate isikute suhtes. Samas ei tohi sanktsioonid kahjustada Valgevene tavakodanikke.

Sanktsiooni eesmärk on hoida Valgevene valimistulemuste võltsimise, vägivalla või inimõiguste rikkumise eest vastutavad või selles osalenud või sellele kaasa aidanud isikud eemal Eesti territooriumilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles