Merkel Vene poliitikat muuta ei kavatse (1)

Bretty Sarapuu
, toimetaja
Copy
Kuigi päevakorras oli arvukalt põletavaid teemasid, alates koroonakriisist kuni Valgeveneni, suutis Saksamaa liidukantsler Angela Merkel eile toimunud traditsioonilisel pressikonverentsil püsida rõõmsameelne. 
Kuigi päevakorras oli arvukalt põletavaid teemasid, alates koroonakriisist kuni Valgeveneni, suutis Saksamaa liidukantsler Angela Merkel eile toimunud traditsioonilisel pressikonverentsil püsida rõõmsameelne. Foto: Henning Schacht/Pool/EPA/Scanpix

Kuigi Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeli ametiaja lõpuni on jäänud enam kui aasta, päriti temalt juba eilsel suvisel pressikonverentsil pensioniplaanide kohta.

«Viibin täielikult käesolevas hetkes,» ütles Merkel ja lisas, et ametist lahkumise järgsele ajale ta veel ei mõtle ja piletit Trans-Siberi rongile, millest ta kunagi tunnistas end unistavat, veel ostnud ei ole. «Töötan palju. Tean, et jäänud on vaid aasta, aga iga päev on eesmärgistatud.»

Kuigi temalt püüti saada kommentaari ka võimaliku mantlipärija kohta, jäi ta nagu varemgi endale kindlaks ja vastas, et sel teemal arvamust ei avalda.

Õige mitu küsimust esitati Merkelile seoses Venemaaga. Päriti, kas mullu Berliini Tiergarteni pargis mõrvatud tšetšeeni, opositsiooniliidri Aleksei Navalnõi mürgitamise ja president Vladimir Putini hiljutiste Valgevene-teemaliste väljaütlemiste valguses poleks Saksamaal aeg muuta oma Venemaa-poliitikat ja mõelda ümber Nordstream 2 gaasijuhtme ehitamise plaan.

Merkeli vastus oli ootuspärane: «Majanduslik projekt ja Navalnõi mürgitamine või Tier­garteni mõrv tuleb hoida lahus.» Ta rõhutas Saksamaa varasemast teada-tuntud seisukohta, et Moskvaga peab püsima dialoogis, muu hulgas seetõttu, et Venemaa mängib rahvusvahelistes konfliktides, näiteks Süürias ja Liibüas suurt rolli.

Samas kinnitas ta, et kui ühel päeval peaks kinnitust leidma Kremli seos Navalnõi mürgitamisega, võib oodata üleeuroopalist reaktsiooni nagu pärast Sergei Skripali ja tema tütre mürgitamist Suur­britannias, kui mitukümmend riiki saatis välja Vene diplomaate.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles