Andre Visse: 5G-kiirteed piirata ei tohi (3)

Copy
Andre Visse
Andre Visse Foto: Erakogu

Kui läbimõtlemata poliitiliste otsuste tulemusel ei saa 5G võimalusi täies mahus hakata tarbijatele pakkuma, tähendaks see seda, et Eesti jääks selles vallas muust maailmast arengus maha, kirjutab Telia Eesti tehnoloogiajuht Andre Visse.

Eesti järgmine tehnoloogiline arenguhüpe oleneb 5G edukast kasutuselevõtust. Selle abil on võimalik käivitada tõeliselt toimiv asjade internet ja targad linnad, hakata igapäevaelus uuel tasemel kasutama liitreaalsust ja isesõitvaid autosid ning veel palju muud. Seda kõike aga ei juhtu, kui operaatoritel pole võimalik omandada sagedusi, mis võimaldavad piisavalt suuri andmemahte kiiresti liigutada.

Tarbijale saab toimivaid 5G-teenuseid hakata pakkuma juhul, kui teenusepakkuja käsutuses on vähemalt 60–70-megahertsise ribalaiusega sagedus, ehkki optimaalne vajalik ribalaius praeguste standardite põhjal algab 100 megahertsist. Kui aga riik 5G-sageduslubade oksjoni tingimusi ekspertide soovituste vastaselt muudab ning sellest tingituna on ühel operaatoril võimalik omandada tunduvalt vähem sagedusressurssi, tähendab see, et tarbijale on võimalik pakkuda vaid väga piiratud, algelise kasutajakogemusega 5Gd. Nii jääb kasutamata selle uue tehnoloogia tõeline potentsiaal. See omakorda kahjustaks meie riigi konkurentsivõimet ja jätaks Eesti inimesed paljudest uutest võimalustest ilma.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles