Majandus langes arvatust vähem

Copy
LHV pangaautomaat.
 
LHV pangaautomaat.  Foto: Elmo Riig / Sakala

Tänavu teises kvartalis kahanes statistikaameti andmeil sisemajanduse kogutoodang (SKT) võrreldes eelmise aasta sama ajaga 6,9 protsenti, jooksevhindades moodustas SKT 6,4 miljardit eurot.

See tulemus on märksa parem, kui olid pakkunud optimistlikumadki vaatlejad. Postimehe poolt möödunud nädalal küsitletud pangaanalüütikutest osutuski kõige täpsemaks väikseimat miinust oodanud LHV panga majandusanalüütik Kristo Aab, kes ennustas teiseks kvartaliks 8,5-protsendilist langust. SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor pakkus majanduslanguseks üheksa, Swedbank ja Luminor aga isegi kümme protsenti.

Uudis on seega küll parem, kui oodatud, ent presidendi majandusnõuniku Heido Vitsuri sõnul ei läinud Eesti majandusel teises kvartalis siiski eriti hästi. «Meie majanduses oli terve rida sektoreid, kus olukord oli raske või väga raske,» ütles Vitsur.

Statistikaameti juhtivanalüütik Robert Müürsepp märkis pressiteates, et eriolukorra tõttu oli valdavas osas tegevusaladest majanduslangus. «Eriolukorrast räsitud majutus ja toitlustus langes 58 protsenti, töötlev tööstus 19 protsenti, kaubandus 11 protsenti, transport kaheksa protsenti, kinnisvaraalane tegevus 13 protsenti, kutse-, teadus- ja tehnikaalane tegevus kümme protsenti,» loetles Müürsepp. Ainsate tegevusaladena jätkasid kasvu ehitus 12 protsendiga ning info ja side kaheksa protsendiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles