Eestis hakkavad eriväelased ajateenijaid koolitama

BNS
Copy
Eriväelased tavatu sõja pidamist harjutamas.
Eriväelased tavatu sõja pidamist harjutamas. Foto: mil.ee

Eesti eriväelased hakkavad koolitama ajateenijaid ja alates järgmisest aastast võivad vabatahtlikud keskharidusega noored läbida ajateenistuse erioperatsioonide väejuhatuse juures Ämaris, teatas esmaspäeval ETV uudistesaade «Aktuaalne kaamera».

Pärast tavapärast sõduriväljaõpet valitakse välja sobivad kandidaadid viiekuise eriväelase kursuse jaoks.

Juba praegu saavad keskharidusega kutsealused soovi korral taotleda ajateenistuse läbimist erioperatsioonide väejuhatuses. Selleks tuleb esitada kaitseressursside ametile avaldus. Ajateenistuse baas asub Ämari linnakus ja kutsealuseid võetakse rühma jagu järgmisel suvel ja sügisel.

Pärast ajateenistust võivad soovijad läbida erioperatsioonide valikkatsed ja tulla tegevteenistusse, ütleb erioperatsioonide väejuhatuse ülem. Praegu osalevad eriväelased väljaõppeoperatsioonil Malis, kus õpetavad välja kohalikke sõdureid.

«Tegemist on sõjalise toetuse ülesandega, täpsemalt terrorismivastase võitlusega. Ülesandeks on Mali sõdurite väljaõpetamine, koolitamine ja üheskoos operatsioonidel käimine. Et nad ise saaks tulevikus oma riigi julgeolekut tagada,» rääkis kolonelleitnant Margus Kuul.

Ajateenistus erioperatsioonide väejuhatuses ei erine alguses tavapärasest. Tuleb läbida sõduri baaskursus, nooremallohvitseride kursus ja erialakursus. Eriväelase väljaõpe algab hiljem ja see on kirju, ütleb kolonelleitnant Kuul.

Harjutatakse tegutsemist maal, merel ja õhust. Kes kutseliseks eriväelaseks saada tahab, õpib kaatrit juhtima või langevarjuga hüppama. Kõik erivahendid, mida kasutavad NATO eriväelased, on kasutada ka erioperatsioonide väejuhatusel, samuti saab kasutada liitlaste vahendeid ütleb kolonelleitnant Kuul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles