Kergejõustikuvõistlustel tihti kapuutsi või nokkmütsi alla varjuva ja pisut salapärase mulje jätva Art Arvisto (50) käe alt on tulnud koguni kolm kümnevõistlejat, kes on ületanud 8000 punkti piiri. See pole ainulaadne mitte Eestis, vaid kogu maailmas. Ise ta püünele ei pürgi, lastes tööl enda eest rääkida.

Kuidas teha nii, et õpilane jõuaks 8000 punktini? «Suurt saladust selles pole, oluline on suurtest vigadest hoidumine ja materjal peab muidugi ka olema selline, et on võimeline tegema 8000 punkti. See pole tegelikult nii igapäevane nagu meile siin Eestis ehk praegu tundub. Siit on väike samm alahindamiseni, et mis see 8000 ka pole. Kui vaatame maailma edetabeli eelmist hooaega, siis tegi 8000 punkti 35 meest. See tähendaks näiteks 8.12 kaugushüppes või 10,04 100 meetri jooksus ehk tulemused, mida eestlased pole mitte kunagi saavutanud,» paneb Arvisto kümnevõistluse teiste aladega maailma mastaabis võrdlusse.

Arvisto arvab, et aeg, kus meil on kaheksa tegevkümnevõistlejat, kes on 8000 punktist enam teinud, ei pruugi korduda. «Ma ei kujuta ette, et kunagi veel selline aeg võiks tulla. See on ikkagi üsna erakordne. Põhjus on kindlasti traditsioonid, aga usun, et see on siiski ka anomaalia ja anomaaliatel otsest põhjust ju pole,» lahkab ta mitmevõistluse hetkeolukorda.

Kommentaarid
Copy