Katrina Koppel: tudengielu polegi elu?

Katrina Koppel
Copy
Katrina Koppel
Katrina Koppel Foto: EÜL

Valitsuse plaan muuta välistudengitele elamisloa taotlemine keerulisemaks ei täida kuidagiviisi Eesti ühiskonna huve, kirjutab Tallinna Ülikooli valitsemisteaduste lektor ja Eesti Üliõpilaskondade Liidu nõukogu liige Katrina Koppel.

Valitsus soovib seadusemuudatusega luua olukorda, kus Eestis tudengina elatud aastad ei lähe arvesse, kui välismaalane soovib taotleda alalist elamisluba. Formaalselt on põhjenduseks, et õpiränne on ajutine ega peaks seega lugema. Tegelikkuses on tegu siiski sooviga hoida välismaalasi üleüldiselt Eestist eemale.

Ajutine ehk tähtajaline elamisluba väljastatakse kuni viieks aastaks, seda erinevatel tingimustel. Näiteks juhul, kui siia elama asujal on olemas õppekoht ülikoolis või töökoht. Alaline elamisluba väljastatakse muuhulgas neile, kes on Eestis elanud viie järjestikuse aasta jooksul vähemalt kolm aastat, välja arvatud juhul, kui taotleja on omandanud kõrghariduse Eestis bakalaureuse- ja magistriõppe integreeritud õppekavadel põhinevas õppes või magistri- või doktoriõppes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles