PRIA nõuab patustajatelt miljoneid (1)

Liina Laks
, reporter
Copy
Põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti (PRIA) juht Jaan Kallas maaelukomisjonis.
Põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti (PRIA) juht Jaan Kallas maaelukomisjonis. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Kui koroonakriis kiirendas Eestis riikliku raha jagamist, mille puhul osalt õigusega arvati, et jultunumad isikud kasutavad olukorda ära enese rikastamiseks, siis PRIA juhtumid näitavad, kui keeruline on riigil valesti kasutatud raha tagasi saada. Juuni lõpu seisuga tahab PRIA saada 195 isikult tagasi 17,2 miljonit eurot. Aga see pole veel kõik: lisaks nõuab PRIA kohtu kaudu raha tagasi veel 94 isikult – ühtekokku 11,6 miljoni euro ulatuses.

Kui pikalt asjad venida võivad, näitab kõige suuremahulisemaks PRIA pettuseks nimetatud juhtum, kus põllumehed said PRIA hinnangul möödunud kümnendi esimeses pooles ebaausalt kätte enam kui nelja miljoni euro jagu toetusraha, kohtulahend tuli aga 2018. aastal ning selleks ajaks oli mitme asjaosalise süüküsimus juba aegunud.

Esmaspäeval arutati maakohtus Trading Milliga seotud pettusekahtlust: seal tehti kalandusega seotud rahaotsus 2015. aastal, 2017. aastal firma aga kustutati. «126 000 eurot olematule firmale,» kirjutas Postimees toona. Praegu on selle juhtumiga seoses kohtu all viis inimest, kohtusaaga näib minevat üle kivide ja kändude.

Eesti Ekspress kirjutas juunis, kuidas ringkonnaprokuröri prohmakate tõttu istungeid edasi lükati, süüaluste advokaat aga kinnitas, et nood tahaksid hea meelega kompromissi ja raha PRIA-le tagasi anda, ja et seda lahendust sooviks PRIAgi.

Et praegu midagi aegumas oleks, PRIA ei kinnita: «Hetkel ei ole PRIAl haldusmenetluses ühtegi kaasust, kus arutluse all on toetuse tagasinõudmise vajadus ja mille puhul võiks enne otsuse tegemist täituda kaheksa-aastane aegumistähtaeg,» ütles PRIA teabeosakonna juhtivspetsialist Tiia Tamm-Suik.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles