Maaturism: kes jääb ellu ja kes kustub?

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
MTÜ Eesti Maaturism tegevjuht Raili Mengel ütles, et varasemate aastatega võrreldes oli sel suvel siseturismi plahvatuslikult rohkem.
MTÜ Eesti Maaturism tegevjuht Raili Mengel ütles, et varasemate aastatega võrreldes oli sel suvel siseturismi plahvatuslikult rohkem. Foto: Urmas Luik

"Eraettevõtja maal peab olema Hunt Kriimsilm oma üheksa ametiga ja lisaks Leiutajateküla Lotte ka. Vaid see, kes julgeb riskida ja raamist välja mõelda, jääb ellu,” ütles Pärnumaal Tori külje all tegutseva Klaara-Manni puhke- ja seminarikeskuse perenaine ­Katrin Ruumet turismiettevõtjate jaoks äärmiselt keerulisest aastast rääkides.

MTÜ Eesti Maaturism tegevjuht Raili Mengel, kes on lõppeval suvel Eesti risti ja põiki läbi sõitnud, tõdes turismiettevõtjatelt kuuldu põhjal, et kõige raskem on neil, kes olid orienteeritud välisturgudele ja suurte gruppide vastuvõtule. „Just nemad on eriti mures oma tuleviku pärast, sest reisibüroodel ei paista tunneli lõpus mitte mingit valgust,” nentis ta. „Mulle meeldib olla optimist, aga olukord on nii segane, et see ei soosi kuidagi normaalset ettevõtlust.”

Suurel tegijal on ka päris palju töötajaid, keda ollakse nüüd sunnitud koondama. Väiksemad tegijad on üldjuhul võimelised rasket olukorda mõnevõrra valutumalt üle elama.

Rahvas läks liikuma

Puhkuse ajal tahetakse ikka reisida, kuna valikuvõimalusi nappis, viisidki puhkusereisid mööda Eestit. Kui suve algus oli veel üsna nutune, siis suve teisel poolel maal klientide nappuse üle ei kurdetud. Iseküsimus, kas selle lühikese aja jooksul jõuti talve üleelamiseks piisav varu koguda.

Eestimaa südames, Imaveres Sassi talu jaanalinnufarmi pidav Innar Rohtsalu rääkis, et mais ja juunis oli farm suletud ning veel juunis mõtlesid nad, kas üldse tasub tänavu uksed avada, kuid siis leidis rahvas nad üles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles