August üllatas mesinikke ootamatu saagilisaga

Silvi Lukjanov
Copy
Meeaastaga on eriti rahul vaid mesilased, sest nemad said oma talvevaru kenasti ära koguda, kuid mesiniku jaoks oli tänavune aasta viletsam kui kaks eelmist.
Meeaastaga on eriti rahul vaid mesilased, sest nemad said oma talvevaru kenasti ära koguda, kuid mesiniku jaoks oli tänavune aasta viletsam kui kaks eelmist. Foto: Kaisa Ailt

Kuni juuli lõpuni tundus mesinikele, et sel aastal on tulemas keskmisest halvem meesaak, kuid ootamatult soe august tõi üllatava saagilisa kuusikutest ja kanarbikuväljadelt.

Võrumaa mesiniku Mati Urbaniku sõnutsi tegi tänavu vinduv ja külm kevad mesilaste elu raskeks. Jahedusega ei saanud mesilased kohe korjehoogu sisse. „Remmelgate ja pajude õitsemise aeg oli üsna jahe. Kui eelmisel erakordselt hea kevadega aastal sain esimese saagi tarudest juba mai algul, siis tänavu meile palju tavalisema ilmastikuga kevadel alles juunis,” sõnas ta. Meeostjad tahavad võimalikult vara värsket mett saada. Nii tuleb Urbanikul klientidele vastu tulla, kuigi saaki väga märkimisväärselt võtta polnudki.

Tume nagu tökat

Edaspidigi tuli mesilastelt saaki rohkem. Tõotas tulla hea meeaasta, siis aga oli jälle vaikus, näiteks juuli esimene pool. 20. juuli paiku, mil muidu on mesinikel enamik saaki tarudes, paistis, et tuleb kehvem meeaasta. Kuid ootamatult hakkasid mesilased augusti algul uuesti korjelende tegema ja koguma tavapärasemast tumedat värvi mett. „Nii tumedat nagu tökat polnud mina siin oma kandis saanudki, tänavu tuli seda lausa kümnendik saagist,” rääkis 1986. aastast mesilasi pidav mees.

Urbaniku meelest on tegemist lehemeega, mida tekitasid öine ja päevane suur temperatuurikõikumine, ja seda segamini okkameega, sest ka tema Läti piiri ääres asuvate tarude kuusikud sumisesid augustis mesilastest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles