Parima mahetoote hindamisel loeb maitse, pakend ja turundus

Copy
Parima mahetoote konkursile laekus 52 toodet 23 tootjalt.
Parima mahetoote konkursile laekus 52 toodet 23 tootjalt. Foto: Tiit Efert

Läinud nädalal kogunes Tallinnas Toompea nõlval Anni Arro köökstuudios kokkadest, mahepõllumajanduse spetsialistidest ja hea toidu huvilistest koosnev žürii, et valida tänavuse aasta parimad mahetooted.

Tootjate ring oli lai: alustades väikestest mahetaludest, kes väärindavad vaid oma talu toodangut, kuni suurtootja Salvestini, kes ostab mahekraami valdavalt välismaalt, aga toetab siiski ka Eesti maheturu arengut tarbijaskonda harides.

Tooteid hinnati kahes kategoorias. Parim toit ja jook on juba mitmendat aastat löödud lahku, sest neid on raske omavahel võrrelda. Isegi kategooriasiseselt on keerukas võrrelda näiteks maitseviina, ürditeed või õunalimonaadi. Lähtuda tuleb sellest, kui tubli on toode omas kategoorias. Hindamisel tuli arvesse võtta maitset, aroomi, tekstuuri ja värvust, konkurentsivõimet analoogsete toodetega, samuti uudsust ja toote turundamis­oskust.

Lisaks hinnati pakendi materjali vastavust tootele, loodussäästlikkust, avamise lihtsust, kujundust ja mahepõllumajandusele viitava märgistuse nõuetekohasust. Siin tulidki välja küsimused: kas pakendil viidatud toor­aine vastas ikka pakendi sisule või kas info oli piisav. Korretsemad on siin tootjad, kelle kaup on müügil suurtes jaekaubanduskettides.

Iga toodet vaeti eraldi, arutelu põhiseisukohad jõuavad ka tootjani. Komisjoniliikmete hinnangu alusel koostatati üldine paremus­järjestus, seejärel valiti välja kuus paremat jooki ning kuus paremat toitu, millest jäi mõlemas kategoorias sõelale kolm. Esimese kolme üle toimus põhjalikum arutelu ja parim toode valiti konsensuse alusel.

On rõõm tõdeda, et Eestis on palju mahetootjaid, kel jätkub tahet ja loovust pakkuda aina uusi ja uusi maitseid, mis rikastavad meie toidulauda.

Parim mahetoode

Konkurssi korraldab Maaeluministeeriumi tellimusel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökoguga, tänavu juba 11. korda.

­Kaheksaliikmelisse hindamiskomisjoni kuulusid Maaeluministeeriumi esindaja, Veterinaar- ja

Toiduameti esindaja, Mahepõllumajanduse Koostöökogu esindaja ning viis erialaeksperti.

Konkursile sai üks ettevõte esitada kuni kolm oma ettevõttes toodetud mahetoodet, millele kehtisid järgmised kriteeriumid: tegu on mahetootega ning toode on esitamise ajaks vähemalt ühes kohas müügil.

Konkursile laekus 52 toodet 23 tootjalt.

Tulemuste väljakuulutamine ja auhindade üleandmine toimub sel sügisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles