Ürgse järve põhi kosutab köögivilju

Tiit Efert
Copy
Kiletunnelid tagavad Eesti muutlikus ­suves stabiilse saagi ka nendel aastatel, kui avamaal kasvatamine ei pruugi õnnestuda.
Kiletunnelid tagavad Eesti muutlikus ­suves stabiilse saagi ka nendel aastatel, kui avamaal kasvatamine ei pruugi õnnestuda. Foto: Tiit Efert

Jõgevamaal Piibe maantee ääres Kassinurme külas kasvatab pereettevõte Allikamäe Viljad mahedalt suvikõrvitsaid, baklažaane, aedube ja patissone, mis on jõudnud Lõuna-Eesti Toiduvõrgustiku (LET) kaudu tarbijateni üle Eesti.

Allikamäe Viljad kasvatab köögivilju tõsisemalt alles teist aastat, kuid põllumajandusega tegeldakse ammu. Peremees Harry Pütsep alustas Jõgevamaal maasikakasvatust juba 20aastaselt, 1990. aastate keskel. Mõni aasta hiljem võttis mees omaks mahepõllumajanduse põhimõtted ja neist pole ta taganenud. „Mind keerati sajandi alguses suhteliselt lihtsalt sellesse usku. Kogu mõttelaad, mida ja kuidas toota mahedalt, sobib hästi,” põhjendas Harry.

Allikamäe Viljad loodi 2012. aastal. Harry ja abikaasa Regina olid lõpetanud Räpina Aianduskooli aedniku erialal. Kasvatati esialgu jätkuvalt maasikat, sinna juurde aeduba ja küüslauku. Istutati ka õunapuid, mõni ploomi-, kirsi- ja pirnipuugi. Siis sündisid lapsed ja köögiviljade kasvatamine suuremas mahus jäi soiku, kuni see läinud aastal Allikamäel taaselustati.

Kummikud on naise jalas

Allikamäe Viljad OÜ sai 2018. aastal põllumajandus­tegevusega alustava noore ettevõtja toetust. Toetuse eest soetati ettevõttele maa ja neli tsingitud torudega kiletunnelit. „Need kestavad elu lõpuni,” märkis Harry.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles